Cum să aspiri corect în funcție de suprafață

Cum să aspiri corect în funcție de suprafață

Folosirea corectă a unui aspirator te va asigura că locuiești într-un mediu curat și sănătos, fiind cea mai eficientă metodă prin care poți înlătura praful, acarienii, unele bacterii, scamele dar și alte forme de murdărie.

Este important să folosești un aspirator correct și să îi atașezi accesorii astfel încât să se potrivească cu suprafața pe care o aspiri. De exemplu, poți folosi un aspirator și pentru a întreține obiecte de mobilier tapițate precum canapele sau fotolii, dar și pentru a igieniza saltele sau pentru a îndepărta praf de pe ramele tablourilor. Pentru a desfășura astfel de operațiuni, trebuie să îți adaptezi aspiratorul la suprafața de curățat. De asemenea, îți recomandăm să aspiri abia după ce termini celelalte sarcini privind curățenia, pentru că vei știi când vei încheia că toate particulele de praf au fost îndepărtate.

Înainte să începi să aspiri, în primul rând trebuie să te asiguri că suprafața vizată, indiferent că este covorul din sufragerie, gresia din baie sau parchetul din dormitor, este liberă și nu ai uitat niciun obiect pe jos, oricât de mic. În cazul în care vei uita obiecte pe jos, există riscul ca acestea să fie aspirate și să blochezi aparatul. De asemenea, este contraproductiv să te apleci pentru a ridica de jos o monedă sau o jucărie, de fiecare dată când observi una în drumul tău și vei pierde mult timp. Este cu atât mai important să faci acest pas dacă în casa ta locuiesc și copii sau animale. Totodată, poți muta micile piese de mobilier precum scaunele în altă cameră sau le poți urca pe masă pentru a-ți facilita accesul la podeaua de sub ele.

Cum aspiri diferitele suprafețe

Ne puteți urmări și pe Google News

Producătorul de aspiratoare Beko a realizat pe blog o serie de instrucțiuni pentru a te ajuta să aspiri corect fiecare suprafață.

Covorul. Când vine vorba de aspirat, covorul este cel care primește cea mai multă atenție. Este firesc, deoarece textura sa este predispusă la înmagazinarea de praf, scame și păr, care pe termen lung ne pot afecta sănătatea, mai ales persoanelor sensibile la alergeni. Curățarea corectă a covorului este cu atât mai importantă și trebuie executată mai riguros, dacă ai copii sau animale. Alege un model de aspirator dotat cu un accesoriu special pentru părul de animale, care are integrată o perie turbo.

După ce ai îndepărtat toate obiectele de pe covor și ai reglat peria, începe să aspiri fără să te grăbeșți. Este recomandat să aspiri într-un ritm mai lent, pentru a permite aspiratorului să tragă murdăria din covor. Revino pe fiecare zonă de 3-4 ori, pentru a îndepărta toate scamele. Pentru eficientizarea procesului, aspiră în două sensuri, întâi pe orizontală și apoi pe verticală. În acest mod, acoperi foarte eficient toată suprafață.

Suprafețele dure. Curățarea gresiei din bucătărie, baie sau hol se realizează cel mai frecvent folosind mătura și mopul, însă acestea nu absorb tot praful și mută mizeria dintr-o parte în alta a încăperii. O dată pe săptămână este bine să utilizezi un aspirator chiar și pe aceste suprafețe dure, deoarece este mult mai eficient. Beneficiile le vei observa atât în ceea ce privește curățenia, cât și calitatea aerului din încăpere.

Atunci când foloseșți un aspirator pentru suprafețele dure, alege accesoriul fără peri. O atenție sporită trebuie acordată colțurilor încăperii, deoarece tendința este ca aici să se strângă mult praf și scame.

Suprafețele din lemn. Atunci când aspiri suprafețe din lemn, riscul cel mai mare este acela de a le zgâria. Asigură-te că de roțile aspiratorului nu este prins nimic ce ar putea dăuna parchetului sau dușumelei. Ca și în cazul suprafețelor dure, apelează la accesoriul fără peri pentru o curățare optimă și în siguranță.

Suprafețele înguste și obiecte. Un aspirator modern îți oferă posibilitatea să cureți o mulțime de locuri și de obiecte din locuința. Cu ajutorul duzei pentru spații înguste poți îndepărta praful de pe ramele ușilor, ale tablourilor, canapea și fotolii, tastatura computerului sau mobilă.