Evenimentul Zilei > Actualitate > Cum s-au cunoscut Vladimir Putin și Evgheni Prigojin. Adevărata relație dintre președintele rus și liderul grupului Wagner
Cum s-au cunoscut Vladimir Putin și Evgheni Prigojin. Adevărata relație dintre președintele rus și liderul grupului Wagner

Cum s-au cunoscut Vladimir Putin și Evgheni Prigojin. Adevărata relație dintre președintele rus și liderul grupului Wagner

Evgheni Prigojin și Vladimir Putin se cunosc de o perioadă lungă de timp, iar liderului grupului Wagner este unul dintre oamenii de încredere ai președintelui rus. La prima invazie a Rusiei asupra Ucrainei, când a anexat ilegal peninsula Crimeea în 2014, Prigojin a fost prezentat oficialilor ruși.

Pe Vladimir Putin și Evgheni Prigojin îi leagă o relație destul de lungă. Liderului grupului Wagner a avut un restaurant numit Staraia Tamojnia și care se afla pe insula Vasilievski din Sankt Petersburg. „Bucătarul lui Putin” a angajat, inițial, stripteuze pentru a atrage clienții. Ulterior, oamenii au observat că mâncarea este foarte bună, iar angajatele au fost concediate. Unul dintre oamenii de bază ai lui Prigojin, Gear, s-a ocupat de marketing și a reușit să creeze o reputație foarte bună a localului.

Restauratul a fost considerat cel mai rafinat loc restaurant dintr-un oraș care descoperire de curând bucătăria rafiată. La acest local veneau vedete pop, primarul din Sankt Petersburg, dar și Anatoli Sobceak, care era însoțit de multe ori de adjunctul său Vladimir Putin. Gear spunea despre Prigojin că este un șef „foarte sever”. Liderului grupului Wagner chiar căuta cu o lampă praful de sub mese în fiecare dimineață.

În discuțiile pe care le purta cu clienții, „Bucătarul lui Putin” nu menționa că a făcut închisoare timp de 10 ani. „Se poate adapta pentru a mulţumi orice persoană dacă are nevoie de ceva de la ea. Acesta este cu siguranţă unul dintre talentele sale”, a spus unul dintre foștii angajați ai lui Prigojin. În timp ce fostul prizonier a legat noi prietenii cu oameni importanți, Putin a devenit președintele Rusiei.

Relația dintre Evgheni Prigojin și Vladimir Putin

Liderul de la Kremlin s-a întâlnit în primii ani de mandat cu demnitari străini în orașul său natal, Sankt Petersburg. De cele mai multe ori, Putin mergea cu oficialii la restaurantul lui Prigojin sau pe Insula Nouă. Este vorba de o navă pe care liderul grupului Wagner o transformase într-un local plutitor. Putin și Prigojin au dezvoltat din acea perioadă o relație destul de strânsă.

Prigojin apărea de multe ori în fotografii oficiale. El adopta de cele mai multe ori o atitudine sobră. În una dintre ele stătea în spatele mesei la care Putin și George Bush mâncau. De asemenea, el apare în fotografiile făcute la una dintre recepțiile date de Regele Charles în 2003. „Putin a văzut că nu am avut pretenţii mai mari decât de a aduce eu însumi farfuriile”, spunea la acel moment Prigojin. Acesta a reprezentat începutul relației dintre cei doi

Prigojin a fost acuzat de-a lungul timpului nu numai că este liderul mercenerilor grupului Wagner, dar și că a condus o armată online a Rusiei. „Bucătarul lui Putin” ar fi luat parte la diferite discuții, dar a și convins alte persoane să prezinte punctele de vedere ale Kremlinului pe diverse forumuri. Misiunile cele mai importante ale lui Prigojin erau manipularea și propaganda online. De asemenea, el ar fi creat alături de alte persoane diferite conturi de Facebook și Twitter care îl susțineau pe Donald Trump în timpul alegerilor din 2016, notează The Guardian.