Cum s-ar fi încheiat confruntarea militară dintre NATO și Pactul de la Varșovia?

Cum s-ar fi încheiat confruntarea militară dintre NATO și Pactul de la Varșovia?

Ce s-ar fi întâmplat dacă Războiul Rece s-ar fi transformat într-o confruntarea militară deschisă? Este o întrebare pe care mulți și-o pun încă și astăzi. Chiar dacă acest exercițiu de istorie contrafactuală este extrem de riscant, experții care analizat planurile concepute de strategii celor două tabere susțin că știu cine ar fi câștigat războiul.

Conform scenariului elaborat de NATO la sfârșitul anilor '80, un eventual conflict militar dintre cele două tabere s-ar fi materializat printr-un atac al forțelor Tratatului de la Varșovia – mai precis, Uniunea Sovietică, Germania de Est, Polonia, Cehoslovacia și Ungaria - asupra Germaniei de Vest.

Planul presupunea că alianța occidentală se va apăra cât mai departe posibil, evitând să utilizeze armele nucleare tactice. Și Tratatul de la Varșovia avea un plan clar de război împotriva NATO! Cel puțin așa au susținut noii guvernanți polonezi care, după căderea comuinismului, au făcut publice documente sovietice secrete care dezvăluiau strategia

Planul, cunoscut sub numele de „Șapte Zile spre Rin”, a stat la baza exercițiului militar din 1979 care pornea de la ideea unei agresiuni a NATO, cu 25 de lovituri nucleare asupra Poloniei, inclusiv a orașelor Gdansk și Varșovia.De fapt, însă,  ideea că e vorba de o combaterea unei agresiuni NATO era un simplu pretext, folosit din rațiuni de propagandă, De fapt, partea cu adevărat importantă a planului era atacul sovietic surpriză  împotriva NATO.

Ne puteți urmări și pe Google News

Până în anii 1980, NATO trecuse la o doctrină nucleară „Răspuns flexibil”: Alianța era pregătită să utilizeze armele nucleare, dar căuta să câștige războiul în mod convențional. Această strategie  era, însă,  în contrast puternic cu planurile făcute de experții  Tratatului de la Varșovia. Aceștia considerau utilizarea armelor nucleare ca inevitabilă, așa că plănuiau  să le folosească de la bun început.