Cum s-a transformat un stand de hot dog în mega-franciza McDonald's

Cum s-a transformat un stand de hot dog în mega-franciza McDonald'sSursa foto Wikipedia

McDonald's este unul dintre cele mai cunoscute branduri americane din lume. Povestea gigantului care operează peste 42.000 de restaurante în mai mult de 100 de țări începe însă cu aproape un secol în urmă cu un banal stand de hot dog.

Istoria celui mai mare lanț de restaurante din lume începe în 1937. În acel an, frații Richard James "Dick" și Maurice James "Mac" McDonald au deschis un stand de hot dog numit „The Airdrome”. Denumirea venea de la faptul că era amplasat pe aeroportul Monrovia din California.

Dick avea 28 ani, iar Mac - 35. Afacerea le-a mers, dar nu strălucit. Așa că, în 1947 au decis să schimbe rețeta și au deschis primul restaurant McDonald's care servea hamburgeri, cartofi prăjiți și milkshake-uri.

Situat în San Bernardino, California, la est de Los Angeles, localul nu se deosebea cu nimic de alte câteva zeci similare. Pentru a face față concurenței, frații McDonald au decis să își vândă produsele la jumătate de preț. Și, mai mult, să le și servească în jumătate din timp.

Au reușit acest lucru schimbând modul în care funcționa un local clasic de hamburgeri. Astfel, în loc să se bazeze pe chelneri, frații McDonald au instalat un ghișeu de autoservire. În loc să gătească fiecare comandă la cerere, pregăteau hamburgerii în avans. Iar ca să păstreze mâncarea caldă foloseau lămpi puternice.

Kroc preia McDonald's

Acesta este designul de bază al restaurantului modern de tip fast-food. Dar la acea vreme conceptul nu era cunoscut. Însă a oferit fraților McDonald un avantaj major față de competitorii tradiționali.

Acest format, pe care frații McDonald l-au numit Sistemul de Servicii Speedee, i-a adus în cele din urmă în atenția vânzătorului ambulant de aparate de bucătărie Ray Kroc.

Impresionat de modelul lor de afaceri, Kroc a cumpărat o parte din drepturile de francizare a restaurantelor McDonald's la nivel național. Frații aveau deja un număr mic de restaurante francizate în Arizona și California.

În 1955, Kroc a fondat McDonald's System, Inc., predecesorul actualei McDonald’s Corporation. Pimul său restaurant francizat a fost deschis în Des Plaines, Illinois.

Specialiștii în domeniu susțin că deși Maurice și Richard McDonald au creat primul restaurant și modelul său de afaceri în domeniul serviciilor alimentare, se poate spune că Ray Kroc este cel care a fondat McDonald's așa cum îl cunoaște lumea astăzi. Practic, el a transformat restaurantul micuț din San Bernardino într-o întreprindere de restaurante de masă.

Situații tensionate

Preluarea nu a fost însă una amiabilă. Și asta deoarece frații McDonald voiau să mențină un număr mic de restaurante în franciză. Apoi i-au interzis constant lui Kroc să facă modificări la Sistemul de Servicii Speedee. Nici la planul original al restaurantului nu putea umbla.

În cele din urmă, Kroc a decis să preia controlul total al companiei. Așa că a cumpărat-o în 1961 pentru 2,7 milioane de dolari dolari. (Echivalentul a aproximativ 17,5 milioane în prezent.) Suma de atunci a fost calculată astfel încât fiecare frate să primească un milion de dolari după oprirea taxelor.

La încheierea tranzacției, Kroc a mai avut parte însă de o interdicție. Frații McDonald au refuzat să-i transfere terenul și drepturile asupra locației originale din San Bernardino. Dick și Mac i-au spus că ofereau operațiunea, proprietatea și tot ce ținea de ea angajaților fondatori.

În furia sa, Kroc a deschis ulterior un nou restaurant McDonald's chiar lângă locația originală. Care fusese redenumită „The Big M”, deoarece frații uitaseră să păstreze drepturile asupra numelui. „The Big M” s-a închis șase ani mai târziu.

O afacere de peste 200 de miliarde de dolari

Până la urmă, spiritele s-au mai temperat. Pe 30 noiembrie 1984, Richard McDonald, primul bucătar de la grătarul unui McDonald's, a fost servit cu „hamburgerul ceremonial” cu numărul 50 de miliarde de către Ed Rensi, pe atunci președinte al McDonald's SUA, la hotelul Grand Hyatt din New York.

1984 a fost și anul în care Ray Kroc a murit.

Între timp expansiunea globală a McDonald's a continuat. În 1990, a fost primul McDonald's din Moscova. A fost aglomerație mare în prima zi – peste 30.000 de ruși au venit să mănânce hamburgheri. În 2013 a urmat o nouă premieră simbolică în Vietnam.

În prezent, McDonald's este deținut de un colectiv de acționari. McDonald's Corporation este o societate tranzacționată public pe Bursa de pe Wall Street, cu o capitalizare de 207,46 miliarde de dolari, conform companiesmarketcap. Anul trecut, franciza avea aproape 42.000 de restaurante deschise în întreaga lume.

Ne puteți urmări și pe Google News