Cum s-a terminat scandalul aerului otrăvit din Capitală. Anunțul e limpede!
- Mihai Soica
- 16 martie 2020, 23:02
Poluarea în București a coborât la la valorile minime de monitorizare. Specialiștii spun că aerul respirat de bucureșteni este unul foarte curat, și poate fi comparat cu aerul de la Sinaia și de la Predeal.
Scăderea poluării s-a produs din cauza reducerii traficului rutier, ceea ce confirmă ipoteza că acest fenomen este în strânsă legătură cu traficul rutier foarte mare din Capitală.
“Bucureştenii respiră, astăzi, aer de munte! În ultima săptămână, concentraţiile tuturor poluanţilor monitorizaţi s-au situat mult sub valorile limită. În fiecare zi, au existat unele perioade de creştere orară a particulelor PM10 şi NO2, dimineaţa, orele 09:00-11:00, respectiv seara, orele 20:00-22:00, însă amplitudinea acestor creşteri a fost mult sub valorile obişnuite.
După după evaluarea datelor, se reconfirmă ipoteza conform căreia principala sursă de poluare a aerului din aglomerarea Bucureşti este traficul rutier. Atunci când traficul se reduce, indicii de calitate arată valori foarte bune”, se arată pe pagina de facebook a Ministerului Mediului.
Închiderea școlilor și a universităților a adus cu sine și reducerea traficului rutier. Specialiștii de la Ministerul Mediului susțin că valorile poluării înregistrate, luni, de stația de la Cercul Militar erau similare cu cele înregistrate de stațiile montate pe vârful munților Semenic, sau în apropiere de Moeciu, la Fundata.
“Avem chiar şi o premieră. Din analiza specialiştilor, astfel de valori nu s-au înregistrat niciodată într-o zi lucrătoare de luni, de când a fost pusă în funcţiune Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului.
Aceste rezultate bune de calitate a aerului au fost susţinute şi de condiţiile meteo, favorabile dispersiei pe toată durata săptămânii trecute. Pentru ceilalţi poluanţi (benzen, CO, SO2) nu sunt observaţii importante de menţionat, valorile fiind constant mici pe întreaga perioadă”, precizează Ministerul Mediului.