Cum poate fi prevenită demența. Mijloace recomandate pentru reducerea riscului de apariție a bolii neuro-degenerative

Cum poate fi prevenită demența. Mijloace recomandate pentru reducerea riscului de apariție a bolii neuro-degenerative Sursa: Dreamstime.com

Cercetătorii au aflat cum poate fi prevenită demența, o boală fără leac ce afectează chiar și persoane tinere. Există o listă de lucruri de care să ne ferim și o alta cu lucruri care trebuie făcute pentru a evita degenerarea creierului.

Demența este o afecțiune neuro-degenerativă care apare mai ales la persoanele în vârstă, dar și adulții mai tineri pot fi afectați, avertizează medicii. Și, cum tratament nu există, e bine de știut că sunt, totuși, mai multe mijloace prin care putem reduce riscul unei astfel de boli. De asemenea, e bine să știm că există o serie de factori care favorizează apariția demenței, de care trebuie să ne ferim.

Neurologul Arman Frăsineanu a explicat că demența reprezintă „un tablou clinic final al unei suferințe a creierului, de cauze multiple”, ce afectează nu doar pacientul în cauză, ci și pe cei din jurul său.

Demența poate fi prevenită prin obiceiuri sănătoase

Conform unui studiu publicat în revista Neurology a Academiei Americane de Neurologie, riscul de demență poate fi diminuat prin activitățile fizice și mentale, dar și prin socializarea cu oamenii din jur, familia și prietenii. De asemenea, studiul în cauză a reiterat faptul că utilizarea dispozitivelor electronice în exces poate duce la afectarea creierului și, în cele din urmă, la demență.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Multe studii au identificat potențiali factori de risc pentru demență, dar am vrut să aflăm mai multe despre o mare varietate de obiceiuri de viață și despre rolul lor potențial în prevenirea demenței. Studiul nostru a constatat că exercițiile fizice, treburile casnice și vizitele sociale au fost legate de un risc redus de diverse tipuri de demență”, a transmis autorul studiului, Huan Song, de la Universitatea Sichuan din Chengdu, China.

Participanții studiului au fost circa 500 de mii de persoane din Marea Britanie, cu o vârstă medie de  56 de ani, care nu primiseră anterior un diagnostic de demență. Aceștia au fost chestionați cu privire la frecvența activităților fizice pe care le întreprind, dar și despre treburile casnice realizate, despre cât de des obișnuiesc să socializeze sau să utilizeze mijloacele electronice.

Primele semne ale instalării demenței

Studiul amintit vine să confirme cercetările anterioare cu privire la demență. Această afecțiune debutează cu problemele de memorie pe termen scurt, care, în stadiile mai avansate, ajung să perturbe treburile de zi cu zi ale bolnavului.

„Cu toții uităm lucruri pentru o perioadă de timp și apoi ni le amintim mai târziu”, conform American Family Physician, însă „persoanele cu demență uită adesea lucruri, dar nu și le amintesc niciodată. S-ar putea să vă pună aceeași întrebare de mai multe ori, uitând de fiecare dată că ați răspuns deja la acea întrebare. Nici măcar nu-și vor aminti că au pus deja acea întrebare”, conform aceleiași surse.

Pierderile de memorie încep să se agraveze în mod treptat, declinul cognitiv devenind evident atunci când desfășurarea unei vieți independente devine imposibilă pentru pacient, conform Doctorul Zilei.