Recensământul populației și locuințelor din Republica Moldova avansează încet, dar constant, la ceva mai mult de o săptămână de la începerea sa.
Recensământul populației și locuințelor a ajuns deja în 300.000 de gospodării
Până acum, recenzorii au vizitat și au introdus în baza de date informații despre aproape 300.000 de gospodării din Republica Moldova, potrivit datelor făcute publice de Biroul Naţional de Statistică.
De asemenea, potrivit aceleiași surse, în perioada 8 - 16 aprilie inclusiv, la recensământul populaţiei din Republica Moldova au fost recenzate 402.000 de persoane.
Printre cei chestionați de recenzori se numără atât persoane cu domiciliul permanent, cât și persoanele fără rezidență permanentă, precum și 290.000 de gospodării, inclusiv cele în care nu locuiește nimeni.
Mulțumiri pentru cei care au răspuns deja recenzorilor
Biroul Național de Statistică le-a mulțumit tuturor cetățenilor care au participat deja la recensământ, oferind recenzorilor răspunsuri complete și exacte la întrebările adresate.
Instituția, care coordonează Recensământul din Republica Moldova, încurajează populația să fie în continuare receptivă și deschisă la participarea la recensământ.
Biroul Național de Statistică a mai precizat că, în ciuda acoperirii pe scară largă a recensământului în mass-media, există cetățeni care continuă să aibă întrebări și îndoieli. Acest lucru se întâmplă mai ales din cauza unui val puternic de dezinformare care are drept scop perturbarea evenimentului.
Recensământul populației și locuințelor, participare obligatorie
Reamintim că Recensământul populației și locuințelor a fost lansat pe 8 aprilie. Biroul Național de Statistică a precizat că întrebările din chestionare de la Recensământul Populației și Locuințelor au fost elaborate în conformitate cu prevederile legale și urmând toate bunele practici internaționale.
Întrebările din chestionarele de recensământ au fost pe larg discutate cu instituțiile interesate și societatea civilă, procesul de consultare fiind lansat încă în decembrie 2022 și a inclus mai multe etape.
Conform legislației, participarea la recensământ a persoanelor care fac obiect al recenzării este obligatorie. Cetățenii trebuie să furnizeze, pe proprie răspundere, informații corecte și complete conform chestionarelor de recensământ.
Dar, la întrebări referitor la caracteristicile etno-culturale (etnie, limbă, religie), respondentul poate să aleagă opțiunea „Nu declar”.