Vești bune dinspre Marea Britanie, acolo unde tocmai ce s-a hotărât soarta studenilor străini care au învățat în Regat.

Astfel, potrivit noilor planuri anunțate de guvernul lui Boris Johnson, studenţii străini care au învăţat în Marea Britanie au posibilitatea să mai rămână la muncă încă doi ani după absolvirea studiilor! Reamintim că, în 2012, ministrul de Interne de atunci, Theresa May, adoptase o măsură care îi obliga pe studenţii străini (nu și pe cei din spațiul comunitar) să plece din ţară după terminarea studiilor universitare. Noua măsură, care o anulează pe cea din 2012, se aplică tuturor studenților care vor începe cursurile de anul viitor.

Chestionați de mass-media britanică pe marginea subiectului, reprezentanții Guvernului Boris Johnson nu au precizat dacă acest plan este destinat şi studenţilor comunitari. Agenția EFE, preluată de Agerpres, scrie că autoritățile trebuie să stabilească statutul studenților comunitari în vederea Brexitului, programat a avea loc la 31 octombrie.

Actualul ministru de Interne, Priti Patel, afirmă că măsura anunțată miercuri demonstrează „privirea internaţională” pe care noul guvern a promis să o aibă în raport cu sistemul de imigraţie. După retragerea Marii Britanii din UE, se urmărește implementarea unor puncte din sistemul de imigrație australian, care dă prioritate muncitorilor calificaţi. Astfel, în baza noului plan, nu vor exista restricţii privind tipul de muncă pe care studenţii îl pot exercita în cei doi ani cât au dreptul să lucreze în Regatul Unit.

Director al organizaţiei Universities UK, Alistair Jarvis a salutat măsura, subliniind că este una care în mod cert va avantaja economia Marii Britanii. „Există dovezi că studenţii internaţionali au un aport pozitiv în Marea Britanie, precum contribuţia financiară de 26 de miliarde de lire sterline pe care ei o aduc economiei naționale, însă mult timp lipsa oportunităţilor pe piaţa muncii după terminarea studiilor ne-a plasat într-o situaţie dezavantajoasă în privinţa atragerii studenţilor”, a completat Jarvis.