Cum era prezentat Litoralul Mării Negre în anii '70 de o televiziune britanică: „Aş dori să fii aici“. VIDEO

Cum era prezentat Litoralul Mării Negre în anii '70 de o televiziune britanică: „Aş dori să fii aici“. VIDEO

Televiziune britanică promova, la finalul anilor ’70 și începutul anilor ’80, stațiunile românești de pe litoralul Mării Negre, îndemnându-și concetățenii să-și petreacă vacanțele aici.

O echipă de jurnalişti de la postul de televiziune Thames, din Marea Britanie, a realizat, în 1979, un material de prezentare a turismului românesc, de pe Litoral. A fost o incursiune în spatele Cortinei de Fier, într-un stat comunist.

Britanicii au prezentat România ca pe o destinație turistică din ce în ce mai populară și mai atractivă pentru vestici, în ciuda restricțiilor și lipsurilor caracteristice regimurilor totalitare.

În vara anului 1979, prezentatorul Chris Kelly şi echipa sa au ajuns la București, de unde au mers la Mamaia, pe malul Mării Negre, iar mai apoi la Sinaia, una dintre cele mai în vogă stațiuni românești de munte, din acea perioadă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Britanicii au filmat și au montat un material de prezentare pe care l-au difuzat la televiziunea britanică sub genericul „Aş dori să fii aici“. Emisiunea realizată în România a fost difuzată la 31 ianuarie 1980.

Materialul prezintă o țară comunistă, ai cărei cetățeni erau supuși unor restricții de neimaginat, dar care, în același timp, era un paradis pentru turiștii străini. Astfel, în vreme ce localnicii erau împiedicați să ia legătura cu cei veniți de peste hotare, fiind obligați să anunțe orice astfel de contact la miliție sau securitate, străinii erau tatați ca niște regi.

Cum era văzut litoralul Mării Negre

Jurnaliştii britanici de la Thames TV relatează, în reportajul pe care l-au prezentat și lipsurile cu care se confruntau românii în acea perioadă. Pe de-o parte magazinele goale în care găseai cu greu ceva marfă de calitate. De partea cealaltă, celebrele Shop-uri, produse aduse din Occident erau vândute doar străinilor, pe valută.

Britanicii au remarcat, cu acest prilej prețurile foarte mici practicate pentru vacanțele pe litoral, în comparație cu cele din țara lor. Deși în hoteluri condițiile de cazare sunt modeste, prețurile erau mai mult decât avantajoase. Spre exemplu, două săptămâni la mare, la Mamaia, costau 204 dolari în plin sezon.

„Nu arată ele stilate ca hotelurile spaniole, dar măcar aici nu veţi avea greve ale lucrătorilor. Ce lipseşte Mamaiei este varietatea vieţii de noapte pe care o găsiţi în Occident“, remarcau jurnaliştii britanici.