Evenimentul Zilei > Economie > Cum DEMONTEAZĂ Anca Dragu presupusa “gaură” de 10 miliarde de lei din buget
Cum DEMONTEAZĂ Anca Dragu presupusa “gaură” de 10 miliarde de lei din buget

Cum DEMONTEAZĂ Anca Dragu presupusa “gaură” de 10 miliarde de lei din buget

Orice “gaură” în buget ar presupune venituri mai mici şi, implicit, o creştere a deficitului bugetar, ori, în realitate, 2016 se va încheia cu un deficit mai mic chiar decât ţinta estimată, a declarat pentru EVZ fostul ministru al Finanţelor, Anca Dragu, care demontează, astfel, declaraţiile făcute de Liviu Dragnea.

“Suma de 10 miliarde de lei înseamnă circa 1,3% din PIB. La o ţintă de deficit de 2,8%, dacă mai adăugăm această “gaură”, ne-am fi dus la 4,1% deficit. Or, în estimările noastre arată că ne vom situa la un deficit de 2,59% în 2016, mai mic decât ţinta”, ne-a precizat fostul ministru. 

Cum orice cheltuieli mai mari decât veniturile se finanţează din împrumuturi, e clar că un deficit mai mic înseamnă de fapt o datorie bugetară mai mică. În bani, asta înseamnă o economie de aproximativ 1,5 miliarde de lei.

Pe de altă parte, cel mai important aspect de menţionat este că bugetul fiecărui an porneşte de la zero, când pe o coloană e prognoza de venituri, cu sursele aferente, pe alta e coloana de cheltuieli, cu destinaţiile principale. Cum bugetul României se bazează pe  cheltuieli mai mari, rezultă un deficit bugetar, ţinta pentru 2017 fiind de 3%. Nu are absolut nicio relevanţă cum a fost construit bugetul pe anul anterior, pentru că nu se “reportează” nimic de la un an la altul. 

Execuţia bugetară se încheie la 31 decembrie, cu un anumit deficit, iar de la 1 ianuarie toate calculele pornesc de la zero. Tot ce contează este ce venituri va reuşi noul guvern să colecteze anul acesta şi cum va cheltui aceşti bani. Or, principalul partid de la guvernare, PSD, a promis nenumărate majorări de pensii şi salarii, cât şi reduceri de taxe, asta în condiţiile în care nu se ştie care vor fi noile surse de venit care să susţină aceste promisiuni. 

Atât preşedintele Klaus Iohannis, cât şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu au declarat că se aşteaptă de la noua echipă de la Palatul Victoria să se încadreze în ţinta de deficit bugetar de 3%. 

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, recent, că se va consulta cu social-democraţii pentru a decide o posibilă convocare a unei comisii parlamentare de anchetă, având în vedere că bugetul pe 2017 are ''o gaură" de 10 sau 14 miliarde de lei. El a spus că ia în calcul constituirea unei comisii parlamentare de anchetă pentru verificarea deciziilor Ministerului de Finanţe de la ultima rectificare bugetară.