Cum de a scăpat Europa de Est așa ușor de pandemie? Pericolul a trecut deja?
- Ovidiu Drugă
- 21 mai 2020, 07:49
Peste 1,3 milioane de români s-au întors acasă în timpul pandemiei, de exemplu, și deși se crede că virusul a ajuns în România din Italia, situația a rămas sub control.
Deși încă nu există o explicație clară pentru acest lucru, Azoicăi consideră că s-ar putea datora, în parte, faptului că genotipul virusului care a ajuns în România se extinde într-un ritm mai lent decât cel din alte zone.
Mai multă disciplină
Câțiva experți sunt de acord că europenii din est au acceptat într-un mod mai disciplinat restricțiile pe care le-ar fi putut considera excesive, deoarece au fost impuse într-un stadiu foarte timpuriu. „Au fost zile în care circulația oamenilor în Budapesta s-a redus cu 90%, fără a exista restricții foarte severe”, își amintește Gabriella Lantos.
Potrivit acestei experte maghiare, în țările ex-comuniste se respectă mai mult ordinele guvernului și, în plus, nu au existat campanii antivaccinare sau care să pună în discuție principiile științifice.
Václav Horejsi, profesor de genetică moleculară la Academia Cehă de Științe, evidențiază, de asemenea, această ecuație de reacție rapidă și disciplină. „Dacă măsurile ar fi fost aplicate cu o săptămână sau două mai târziu, am fi experimentat o catastrofă similară cu cele din Regatul Unit, Italia, Belgia sau Spania”, crede Horejsi.
Croatul Djikic subliniază diferențele culturale dintre Europa de Est și Spania sau Italia: „contactele personale numeroase” și „cultura intimității” îmbrățișărilor și sărutărilor, în aceste țări, „au determinat o răspândire foarte rapidă și imperceptibilă a virusului”.
E prea devreme pentru concluzii
Cu toate acestea, epidemiologul sârb Zoran Radovanovic consideră că este prea devreme să tragem concluzii, deoarece se știe prea puțin despre virus. „Fără o investigație detaliată, ar fi neserios să dăm răspunsuri categorice”, recunoaște el pentru EFE, amintind că extinderea COVID-19 are loc în valuri și acum Rusia înregistrează un val puternic.
"Ar trebui să așteptăm să treacă acest val și următorul, și abia apoi să trecem la comparații. Se poate întâmpla să fi fost afectat mai întâi Occidentul și mai târziu Estul", a concluzionat el.