Cum au apărut albinele ucigașe. Sunt mult mai periculoase decât cele obișnuite și au îngrozit multe țări
- Simona Suciu
- 17 august 2022, 06:15
Albinele ucigașe au reușit să omoare până acum 1.000 de oameni. Autoritățile nu au reușit să găsească o soluție pentru exterminarea lor. Acest tip de albine a apărut după ce specia comună europeană a fost împerecheată cu mai multe colonii de albine aduse din Africa.
Albinele ucigașe, cunoscute și sub denumirea de albine africanizate sunt similare cu cele obișnuite care există în Europa. Există câteva deosebiri la nivel de ADN și enzime, dar acestea nu se pot observa cu ochiul liber.
Albinele ucigașe au apărut în 1956, când, mai multe colonii de albine africane au fost importate în Brazilia, în ideea de a le încrucișa cu populațiile locale pentru a crește producția de miere.
S-au răspândit pe tot continentul
În 1957 mai multe astfel de albine au scăpat din stupina experimentală, aflată în apropiere de Sao Paulo. În timp, acestea s-au împerecheat cu albinele lucrătoare europene. S-au răspândit treptat prin America de Sud, America Centrală și estul Mexicului.
În 1990, albinele ucigașe au ajuns în sudul Texasului, iar în anii următori au fost observate și în Arizona sau California. În prezent există pe întreg teritoriul Statelor Unite.
Extrem de periculoase
Acest tip de albine sunt extrem de periculoase, deoarece atunci când atacă o fac în număr foarte mare. Tot roiul se năpustește asupra unei victime, dacă aceasta este percepută ca o amenințare. De la aducerea lor în Brazilia, albinele ucigașe au omorât aproximativ 1.000 de oameni. Pe trupul victimelor au fost identificate de zece ori mai multe înțepături decât în cazul unui atac al albinelor obișnuite.
Studiile au demonstrat că albinele ucigașe sunt mult mai sensibile la factori externi și de aceea atacă foarte des. Mai mult, pot urmări o victimă și o jumătate de kilometru. Între timp s-a demonstrat și faptul că producătorii care le-au adus din Africa și au sperat că vor avea o producție mai mare de miere au obținut exact contrariul.
S-a demonstrat că aceste albine abandonează des stupul și nu pot supraviețui peste iarnă. Problema este că autoritățile nu mai scăpă acum de ele. Nu a fost găsită o soluție pentru exterminarea lor, potrivit Institutului Smithsonian.