Cum arată piaţa revoluţiei din Egipt. VEZI FOTOREPORTAJ din Piaţa Tahrir
- Ana Bâtc ă
- 12 mai 2011, 10:04
După evenimentele din 25 ianuarie, Piaţa Tahrir din centrul oraşului Cairo, capitala Egiptului, a devenit brusc, foarte cunoscută în toată lumea. De atunci, Piaţa Tahrir, simbolul revoluţiei din Egipt, care a eliberat un popor musulman de sub dictatură, a intrat pe lista obiectivelor de văzut în capitala egipteană.
Şi autorităţile sunt conştiente de potenţialul turistic al evenimentelor de la începutul acestui an.
"Sunt convins că Piaţa Tahrir va fi un monument, un punct de atracţie important pentru Egipt", spune Amr Elezabi, preşedintele Autorităţii pentru Turism din Egipt. Asta pe viitor. Deocamdată, însă, nu autorităţile egiptene sunt cele care profită de pe urma faimei pe care a cunoscut-o această piaţă din Cairo, ci unele agenţii de turism şi comercianţii locali, adaptaţi rapid la o situaţie care le aduce ceva bănuţi pentru a-şi hrăni familiile.
"Unele agenţii de turism fac acest lucru. Noi suntem foarte mândri de ce s-a întâmplat în Tahrir, dar turistul când vine vrea să vadă cerul albastru, linişte, vrea să se relaxeze şi nu vrem să-i amintim de cele întâmplate. Însă dacă va veni în Cairo, sunt sigur că va merge să viziteze Piaţa Tahrir", adaugă şeful Autorităţii egiptene pentru Turism.
La trei luni şi jumătate după Revoluţie, în Egipt, viaţa merge înainte: oamenii se întorc la casele lor după o zi de muncă, unii pe jos, alţii cu maşina sau cu motoreta, iar ceilalţi cu autobuzele de rută care circulă, ca şi tramvaiele, în cel mai nesigur mod cu putinţă: cu uşile deschise.
Cu unele mici excepţii legate de protestele creştinilor împotriva musulmanilor, în oraş se circulă fără restricţii, iar clădirile care au suferit pagube în timpul evenimentelor din ianuarie sunt în reparaţii.
Şi-a expus pe vitrina improvizată pe un gard metalic tricouri de o calitate îndoielnică cu diverse mesaje legate de revoluţia din Egipt, libertate şi Piaţa Tahrir, pe care le vinde turiştilor pentru 45 de lire egiptene (5,3 euro). În situaţia acestui tânăr egiptean se află mulţi alţii, care reuşesc să-şi câştige existenţa vânzând străinilor tot felul de suveniruri.
Egipteanul cu tricourile nu este singurul care aşteaptă turişti străini. Şi taximetriştii din Cairo îşi rotunjesc veniturile datorită lor, mai ales celor neatenţi.
Un oraş în care noul şi vechiul coexistă atât ca mentalitate, cât şi în parcul auto. Pe străzile din Cairo circulă atât autoturisme noi şi bine întreţinute, cât şi unele vechi, fără uşi sau geamuri.