Timpul petrecut în faţa televizorului îi afectează pe micuţi. Cărţile, în schimb, le lărgesc orizontul şi îi ajuta să se dezvolte.
În ultimii ani, copiii au lăsat din mână cărţile şi au început să petreacă tot mai mult timp în faţa televizorului. În locul lui Gulliver, copiii îi preferă pe eroii din Transformers sau Ben 10, iar asta se va oglindi atât în rezultatele şcolare, cât şi în viaţa de zi cu zi, atrag atenţia psihologii. Timpul petrecut în faţa televizorului îi privează de bucuria de a se juca şi de a îşi face noi prieteni.
În acelaşi timp, studiile arată că cei care desenează, se joacă şi citesc mai mult în copilărie devin mai independenţi, mai organizaţi, pentru că astfel de activităţi le dezvoltă capacităţile intelectuale. Părinţii, cel mai puternic exemplu
Lucrurile se pot schimba, cu ceva implicare din partea părinţilor. Ei sunt cei care îi pot determina pe cei mici să regăsească plăcerea de a desena sau citi. Un copil este modelat de adulţi şi va prelua destul de uşor obiceiurile părinţilor.
"Dacă părinţii işi găsesc ei înşişi activităţi creative în timpul liber, dacă vor dedica zilnic timp copiilor şi nu îi vor lasa în faţa unui ecran, atunci cei mici vor învăţa că există şi alte variante de a se juca sau de a petrece timpul liber", explică psihologul Keren Rosner, care recomandă să citiţi cu cel mic şi să desenaţi împreună.
Lăsaţi la întâmplare, prin casă o carte, iar atunci când se va plictisi, cu siguranţă o va răsfoi. Specialiştii subliniază însă că nu e suficient să ii puneţi copilului în faţă o carte de colorat şi culorile alături. El are nevoie să fie supravegheat şi motivat.
Un alt element important îl constituie recompensele. "Încurajaţi-l, lăudaţi-l când face ceva bun, iar asta îl va face să asocieze desenul şi cititul cu emoţii pozitive", ne sfătuieşte psihologul Rosner. În acelaşi timp, limitaţi copilului timpul petrecut în faţa televizorului la una, două ore pe zi. Metoda ideală de petrecere a timpului în familie
"Desenează frumos lumea din jur" este o carte de colorat atât pentru copii, cât şi pentru părinţi, mai ales pentru aceia care nu au înclinaţii artistice, dar care vor putea, împreună cu princhindeii lor să dea naştere unor poveşti cu prinţi şi prinţese, zâne şi animale sălbatice, doar urmând instrucţiunile. "Evenimentul zilei" vine în sprijinul părinţilor care îşi doresc să petreacă mai mult timp cu cei mici. Marţi, 29 mai, ziarul va fi însoţit de cartea de colorat, la numai 9,9 lei. "Dacă părinţii nu îi vor lăsa pe cei mici în faţa unui ecran, atunci copiii vor învăţa că există şi alte variante de a petrece timpul liber" Keren Rosner, psiholog