Gică Popescu (52 de ani) a trecut de-a lungul vieții prin extaz și agonie. După ce s-a remarcat în fotbalul românesc și mondial, „Baciul” a suportat și condamnarea din „Dosarul Transferurilor”, care l-a afectat teribil din punct de vedere emoțional. Fostul internațional a reușit să bifeze mai multe succese de-a lungul carierei, dar unul dintre cele mai importante rămâne banderola de căpitan pe care a primit-o atunci când evolua la Barcelona.

Fotbalistul român a ajuns pe „Camp Nou” în 1995, după ce a fost cumpărat de catalani de la Tottenham Hotspur pentru 3 milioane de lire sterline. Barcelona era antrenată de marele Johan Cruyff, iar în vestiar se afla și Gheorghe Hagi, achiziționat în 1994 de la Brescia. Popescu s-a simțit mult mai în largul lui la „roș-albaștri” decât cumnatul său, care s-a certat cu antrenorul olandez.

În 1996, și Cruyff, și Hagi aveau să părăsească echipa. Batavul s-a retras din activitate, românul și-a relansat cariera la Galatasaray Istanbul. La Barcelona, „Baciul” avea o misiune complicată. El trebuia să-l înlocuiască pe Ronald Koeman, fundașul care făcuse parte din „Dream Team”-ul lui Cruyff. Antrenorul olandez a fost impresionat de profesionalismul lui Popescu și l-a numit al doilea căpitan al echipei. Banderola era purtată de Jose Mari Bakero.

Nu era puțin lucru pentru un fotbalist român abia ajuns pe „Camp Nou”. La acea vreme, în vestiar se aflau jucători ca Pep Guardiola, Gullerme Amor, Sergi Barjuan sau Miguel Angel Nadal, oameni reprezentativi pentru catalani, care au gena naționalistă hiperdimensionată. Cruyff l-a preferat însă pe Popescu.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE