Evenimentul Zilei > International > Cum a ajuns purtătorul de cuvânt să câştige, oficial, mai mult decât şeful de la Kremlin. Cifrele nefociale indică însă că Vladimir Putin este putred de bogat
Cum a ajuns purtătorul de cuvânt să câştige, oficial, mai mult decât şeful de la Kremlin. Cifrele nefociale indică însă că Vladimir Putin este putred de bogat

Cum a ajuns purtătorul de cuvânt să câştige, oficial, mai mult decât şeful de la Kremlin. Cifrele nefociale indică însă că Vladimir Putin este putred de bogat

Deşi despre Vladimir Putin se spune că este unul dintre cei mai bogaţi oameni de pe Pământ, oficial, Dmitri Peskov, purtătorul său de cuvânt a câştigat, anul trecut, de cel puţin trei ori mai mult decât liderul de la Kremlin.

În 2015, preşedintele Federaţiei Ruse a obţinut venituri de 8,9 milioane de ruble, echivalentul a 118.200 de euro. Purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, a trecut în declaraţia de avere venituri de 36,7 milioane de ruble. El spune că suma s-a adunat din salariile primite de la administraţia prezidenţială şi, „din păcate”, din moştenirea primită la moartea tatălui său, informează digi24.ro.

Mult mai mult decât Dmitri Peskov câştigă soţia acestuia, fosta campioană olimpică la patinaj artistic Tatiana Navka. Cei doi au declarat împreună venituri de 89 de milioane de ruble – aproximativ 1,2 milioane de euro.

Separat de soţul său, Tatiana Navka (foto sus) deţine două terenuri, o casă şi patru apartamente, dintre care unul în Statele Unite. Mai are şi două limuzine Mercedes Benz şi una Lexus.

Extravaganţele şi cheltuielile cuplului Peskov – Navka au fost în atenţia opiniei publice din Rusia şi anul trecut. Atunci, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a fost intens criticat deoarece a afişat un ceas Richard Mille, în valoare de 620.000 de dolari. Dmitri Peskov a explicat că a fost darul de nuntă primit de la fosta campioană olimpică.

În ceea ce priveşte veniturile obţinte anul trecut, preşedintele rus nu a fost depăşit doar de purtătorul său de cuvânt. Şeful administraţiei prezidenţiale, Viaceslav Volodin, a declarat venituri de 87,1 milioane de ruble. În guvern, cel mai bogat este Mihail Abîzov, ministru fără portofoliu, care a câştigat 455,5 milioane de ruble (peste 6 milioane de euro)

Trezoreria SUA, CIA, dar şi alte surse credibile susţin că lucrurile stau compelt diferit în cazul lui Vladimir Putin a cărui avere ar fi de ordinul miliardelor de euro. În 2007, comentatorul politic Stanislav Belkovski spunea că Vladimir Putin reuşise să acumuleze o avere de peste 40 miliarde de dolari, mai ales graţie acţiunilor deţinute la trei companii energetice ruse. Aceeaşi sumă apare şi într-un raport secret al CIA referitor la preşedintele rus, informează BBC. Există însă voci care susţin că ar fi vorba despre o sumă mult mai mare. În 2015, Bill Browder, om de afaceri americani şi cofondator al unui fond de investiţii, spunea că preşedintele Putin posedă peste 200 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă (în cazul în care este şi real) că liderul de la Kremlin este în momentul de faţă cel mai bogat om din lume.

Potrivit dailymail.co.uk, inventarul uriaşei averi secrete a lui Putin realizat de un rival politic include, printre altele, 20 de palate şi case de vacanţă, şi cel puţin 58 de avioane şi elicoptere. Potrivit acestei surse, preşedintele rus foloseşte un luxos avion privat dotat cu o fabuloasă baie ale cărei accesorii sunt din aur. Valoarea palatului pe care îl deţine la Marea Neagră ar fi de peste 700 milioane de dolari, scrie şi telegraph.co.uk.