Evenimentul Zilei > Actualitate > Cum a ajuns la Timișoara domitorul Alexandru Ioan Cuza, înfăptuitorul MICII UNIRI
Cum a ajuns la Timișoara domitorul Alexandru Ioan Cuza, înfăptuitorul MICII UNIRI

Cum a ajuns la Timișoara domitorul Alexandru Ioan Cuza, înfăptuitorul MICII UNIRI

Trecerea lui Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite (1859-1862) şi ctitor al statului român modern (1862-1866), prin Timișoara, în drumul său spre exil, e memorată mereu pe 24 ianuarie, la Mica Unire. În data de 11 februarie 1866, din motive politice, el a fost silit să abdice, fiind înlocuit de un Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. În drumul său spre exil, Cuza a făcut un popas şi în Timişoara, împreună cu suita sa. A fost prima şi ultima oară când domnitorul a fost în oraşul de pe Bega.

Aproape o lunpă mai târziu, ziarul Temeswarer Zeiting (7 martie 1866) consemna cazarea lui Cuza, într-un cochet hotel din centrul Timișoarei, “Der Trompeter”. Fostul domnitor a venit cu o diligență trasă de cai la Timișoara, iar de aici a trenul spre Viena   

Este rațiunea pentru care, în fiecare an la Timișoara, pe 24 ianuarie, busturile fostului domnitor sunt onorate cu ceremonialuri militare. Ceremonia a început de la ora 10.00, în faţa sediului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş, unde, după o scurtă slujbă religioasă, dar şi o mică lecţie de istorie, au defilat reprezentanți ai Armatei, Jandarmeriei și Poliției de Frontieră. La final s-au depus coronae, iar primarul, președintele Consiliului Județean și alți participanți au dansat Hora unirii. (Foto – video: Adrian Pîclișan)