Cum a afectat criza investiţiile din România

Cum a afectat criza investiţiile din România

Trei ani de criză. 15 septembrie 2008: falimentul Lehman Brothers. De atunci, insolvenţa şi somajul au devenit obişnuinţă.

Singurul lucru cert este că acestă criză va mai dura mult timp. Cu recul în industrie şi exporturi, economia tuşeşte şi are nevoie de întăritori: investiţii pentru a crea locuri de muncă.

Cum au fost afectate proiectele mari de investiţii din România în aceşti trei ani şi care sunt perspectivele de investiţii pentru crearea de joburi - două întrebări la care răspunsul arată viitorul pentru români.

Povestea "Nokia" de la Jucu

Ne puteți urmări și pe Google News

Al doilea exportator al României în 2010 , conform datelor ministerului Economiei, Nokia este afectată puternic de reducerea cotei de piaţă a firmei la nivel global. Salariile au scăzut, se anunţă disponibilizări, iar muncitorii au început să stea acasă în concediu fără plată.

Unda de şoc a problemelor de la Nokia se propagă în zona Clujului: în parcul industrial pregătit la Jucu pentru a susţine activitatea pe orizontală a firmei - fabrica de ambalaje, tipografia - lucrurile sunt încremenite. Problema cea mai mare a opririi unui proiect de dimensiunea Nokia, cu efect de antrenare zonal, este că trimite în sărăcie nu doar eventualii şomeri, ci o întreagă comunitate şi zonă care gravitează economic în jurul proiectului.

Un alt investitor în România, care a fost afectat de criză, este Renault. Compania dă semne de relocare spre Maroc. Principalul exportator al României, Dacia Renault, a avut o scădere cu 16% a vânzărilor pe modelul Duster în aprilie 2011, faţă de martie, iar datele de la jumătatea anului confirmă trendul de scădere al vânzărilor totale, la nivel mondial.

Un reprezentant al Renault declara, pentru Reuters, că întreaga piaţă auto franceză s-a situat în teritoriu negativ la jumătatea anului.

În ceea ce priveşte forţa de muncă, lucrurile sunt pentru moment stabile pentru muncitorii de la Dacia. Discuţia despre mutarea unor linii de producţii în Maroc pluteşte în aer la constructorul de la Piteşti.

Ford Craiova - strategia paşilor prudenţi

Americanii de la Ford privesc viitorul cu maximă prudenţă. La jumătatea anului, preşedintele Ford România, Henrik Nenzen, declara că vânzările de autovehicule noi în România sunt de trei ori mai mici faţă de nivelul normal.

Vicepreşedintele Ford Europa a anuţat recent reducerea obiectivului de angajări cu 30% - la Craiova: de la 7.000 la 5.000 de angajaţi în perspectiva 2013- 2014. Ford Craiova are acum 3.500 de salariaţi.

În plus, la jumătatea anului, Ford anunţa mutarea producţiei Transit Connect din România în Spania. Compania a investit în jur de 450 de milioane euro la Craiova. Prin contract, Ford s-a angajat să aloce 675 milioane euro.

Investiţii de viitor: industria IT şi exploatarea minieră

Cu motoarele de investiţii actuale rulând prudent sau chiar gripate, întrebarea este care va fi strategia de viitor? Exploatarea resurselor subsolului este o direcţie care are efect de antrenare semnficativ pe orizontală producând mii de locuri de muncă în industrie.

În acelaşi timp, investiţia în IT rămâne o direcţie strategică cu deschidere de profit pe o piaţă globală zguduită de criză. Cifrele statisticilor oficiale ale industriei locale IT&C, arată că exporturile sectorului au avansat cumulat cu 47% în 2009 şi 2010.

Roşia Montană: 3.600 de locuri de muncă

Aflat în faza avizării, într-un climat de dezbatere revitalizat despre nevoia investiţiilor economice, proiectul RMGC are în vedere o investiţie de două miliarde de dolari la Roşia Montană. Planul afacerii prevede beneficii de aproximativ 4,2 miliarde de dolari pentru România.

Proiectul minier al Gold Corporation va genera 3600 de locuri de muncă directe şi indirecte, pe o perioadă extinsă, în timpul exploatării şi operării, majoritatea într-o regiune unde şomajul este foarte ridicat, circa 80% dintre locuitori neavând un loc de muncă, potrivit unei estimări a economiştilor britanici de la Oxford Policy Management, în frunte cu Alan Roe, fost economist- şef la Banca Mondială.

IBM ROMÂNIA

Scutul american IT face profit românesc

Dezbatarea recentă despre scutul antirachetă are şi o componentă mult mai paşnică - creşterea investiţiilor IT din Statele Unite în industria locală, unde deja firmele americane au poziţii solide. Autorităţile române au discutat cu autorităţile americane despre posiblitatea construcţiei unei centru IBM în România care să genereze 3.000 locuri de muncă.

De altfel, există o preocupare pentru susţinerea sectorului IT cu ajutoare de stat, pe fondul competiţiei de la nivel european pentru atragerea unor companii ca IBM, Oracle, Dell şi Ericsson.

IBM România a avut o creştere de profit, anul trecut, la 11.1 mil euro, de la 9,7 mil euro în 2009, iar cifra de afaceri a înregistrat o creştere în 2010 faţă de 2009, ajungând la 53,4 milioane euro. Firma are 662 de salariaţi, faţă de 554 de angajaţi, în 2009.

"Peste 60% dintre investitorii străini aşteaptă să fie atraşi în România printr-o politică de promovare eficentă." OVIDIU NICOLESCU, preşedinte CNIPMMR

  • Trei ani de criză nu au fost de ajuns. Ce mai urmează?
  • Exploatare ca în lumea a treia la Jucu. VEZI ce s-a ales de raiul Nokia