Culisele mișcărilor anti-sistem. Nicuşor Dan vrea să înghită 9 partide
- Ionel Dancu
- 6 iulie 2016, 00:00
EVZ a aflat că partidul pe care Nicușor Dan îl va arunca în alegerile parlamentare, Uniunea Salvaţi România (USR), pregătește fuziuni, alianţe şi colaborări informale cu minim 9 partide și mişcări civice
Planul a fost pus în mişcare într-o discuţie la Predeal între Nicuşor Dan şi alţi circa 70 de membri din politică şi societatea civilă, la sfârșitul lunii trecute.
Partidul Oamenilor Liberi (POL) şi Partidul Pentru Iaşi i-au propus atunci lui Nicuşor Dan să formeze o alianţă pentru parlamentare. Dan a refuzat ideea, speriat că pragul electoral pentru alianţă este de 9% în loc de 5% pentru un singur partid. Contactat de EVZ, Dan a declarat că USR a decis să meargă singur la parlamentare. Varianta pentru celelalte partide este acum fie să fuzioneze cu USR ( partid înregistrat deja la Tribunal), fie să desemneze candidaţi pe lista USR la parlamentare.
Marea racolare
Din acest moment începe atragerea partidelor mai mici. USR va fuziona prin absorbţie cu partidul braşovean „Uniunea pentru Codlea”, a declarat Nicuşor Dan pentru EVZ. De asemenea, Mişcarea Uniţi Realizăm, formată din activişti anti- cianuri şi anti-gaze de şist, a anunţat că va ajuta USR-ul la parlamentare, au relatat surse politice pentru EVZ. Dan mai plănuieşte o colaborare cu PACT (Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor).
FOTO:La întâlnirea de la Predeal a participat fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu (dreapta)
Discuții private cu M10
USR a avut inclusiv discuţii „private” cu M10, partid fondat de Monica Macovei. „Au fost tatonări”, ne-a confirmat Dan. Surse politice au relatat EVZ că unii membri M10 au promis că trec cu bagajele în USR.
Pe lista partidelor vizate de o topire în USR se numără şi UCDR (Uniunea Creştin Democrată din România), Partidul Mişcarea Liberală şi Partidul 200 pentru Bucureşti.
Liderul POL, Dan Maşca, a spus EVZ că va analiza oferta USR de o participare „hibridă” la parlamentare, adică nici alianţă, dar nici fuziune, ci trimiterea unor candidaţi pe lista USR. O decizie similară este aşteptată şi la Partidul pentru Iaşi. Niciuna dintre formaţiuni nu agreează fuziunea. „Nu vreau să ne diluăm. Eu nu am muncit să fuzionez. Nu mă schimb pentru USR”, a spus Maşca.
Părintele alianţei
Ideea marii alianţe aparţine mişcării civice Iniţiativa România, fondată de foşti colaboratori M10, și aflată în relaţii strânse cu GDS. „Din punctul nostru de vedere este irelevant care este forma juridică. Noi dorim să meargă împreună”, a declarat unul din liderii Inițiatiativei România, Mihai Polițeanu pentru EVZ.
Unde se duc banii din bunurile confiscate
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a anunțat luni că sumele provenite din valorificarea bunurilor confiscate de judecători şi administrate de Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) vor fi împărţite între Ministerul Educaţiei, Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Interne, Ministerul Public, Ministerul Justiţiei, dar şi ONG-urile care au în lucru programe sociale. Ministrul vrea să inițieze un proiect de Hotărâre de Guvern care să-i dea dreptul să împartă banii din confiscări.
Inițiativa România are ușa deschisă la Cotroceni
Nașterea Inițiativei România (IR) și parcursul acesteia nu sunt străine de Palatul Cotroceni. Incendiul din clubul Colectiv din București a avut loc în noaptea de vineri 30 octombrie 2015. Pe 3 noiembrie au început protestele, pe 4 a demisionat Victor Ponta.
FOTO; Pe 17 februarie 2016, Klaus Iohannis a participat la o dezbatere organizată de IR
Tot pe 4 noiembrie Iohannis anunță ca va consulta „în premieră un nou actor: societatea civilă”.
Pe 5 noiembrie se înfiintează Inițiativa România (o mișcare civică ce își propune coagularea cetățenilor și a societății civile în București).
Administraţia Prezidenţială anunță că s-au înregistrat 5.520 de solicitări.
La masa discuțiilor cu Klaus Iohannis au intrat în cele din urmă 20 de participanți, printre care și Claudia Postelnicescu (Inițiativa România) și Nicuşor Dan (USB).
„Din stradă să apară viitori lideri!”
După întâlnire, într-un interviu acordat Ziare.com, Postelnicescu spunea că președintele le-a transmis că reforma clasei politice poate fi făcută în două feluri: fie prin reforma partidelor din interior, fie ca „oamenii ieșiți în stradă, cei din societatea civilă sau cei care doresc să schimbe ceva să își facă partide, să se implice în politică”. „Dânsul crede că de acolo, din stradă, ar trebui să apară viitori lideri sau viitori oameni politici”, mai spunea ea.
Iohannis, invitat la o dezbatere
Pe 11 decembrie 2015 Inițiativa România a participat la Cotroceni la o întâlnire pe tema schimbării legislației electorale pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
Pe 17 februarie anul acesta, Inițiativa România a organizat dezbaterea „Dialog pentru România. Primăvara politică a societății civile”, la care a participat și vorbit și președintele Klaus Iohannis.
Toți membrii fondatori ai IR au făcut parte din M10, inclusiv Mihai Polițeanu liderul Inițiativei. Acesta scria pe 27 iunie pe Facebook, după reuniunea de la Predeal: „Pe 1 noiembrie 2015, târziu în noapte, cu Alin Luchian, Elena Ghioc, Edi Dumitrache și Mircea Șerdin, cloceam ideea asta. După 8 luni intense, a început să prindă contur”.