Preşedintele PSD vrea să reformeze partidul cu "locotenenţi", pe care i-a promovat în politica mare, dar ale căror cărţi de vizită sunt deja pătate de controverse.
În contextul scandalului Geoană, numele lui Victor Ponta este pronunţat din ce în ce mai des ca fiind cel al reformatorului care, dacă îşi joacă bine cărţile, poate slăbi forţa baronilor consacraţi ai PSD. Este adevărat, reformarea garniturii la vârful PSD a întârziat mult şi a fost anemică, iar baronii încă mai au forţa de a destabiliza deciziile lui Victor Ponta.
Pe de altă parte, la o simplă privire, lista de oameni promovaţi până acum de Ponta pe linie de partid nu este de natură să inspire speranţe de mai bine, conţinând câteva personalităţi destul de controversate în ciuda tinereţii lor. Acuzaţii privind frecventarea unei reţele de prostituate de lux, contracte supradimensionate pe bani publici, ajunse în atenţia DNA, datorii enorme către bugetul de stat, suspiciuni de fraudare a fondurilor europene. Acestea sunt numai câteva dintre petele de pe cărţile de vizită ale recruţilor lui Victor Ponta.
Acţiuni neconvingătoare împotriva corupţiei interne
Dacă la nivel discursiv preşedintele PSD stă bine la capitolul anticorupţie, mai ales când este vorba de corupţia adversarilor politici, acţiunile sale pe linie de partid sunt mai puţin convingătoare.
Sub mandatul lui Victor Ponta, PSD a tăcut în cazul neregulilor descoperite în cazul unor contracte din fonduri europene, care au costat România blocarea acestor fonduri, deşi principalii vizaţi erau preşedintele CJ Buzău, Victor Mocanu, şi pre şe dintele CJ Teleorman, Liviu Dragnea, ambii şefi de filiale şi membri PSD.
Când preşedintele CJ Argeş, Constantin Nicolescu, a fost arestat preventiv sub acuzaţia de luare de mită şi trafic de influenţă, în iarna acestui an, PSD a organizat mitinguri de solidaritate la sediile PSD din ţară. Ponta însuşi s-a dus la manifestaţia de la Piteşti, cot la cot cu Adrian Năstase, Viorel Hrebenciuc, Marian Vanghelie şi Nicu Bănicioiu, repetând astfel demersul în care, sub preşedinţia lui Adrian Năstase, PSD îl însoţise la Parchet pe deputatul Gabriel Bivolaru.
Nici în cazul senatorului PSD Cătălin Voicu reacţia preşedintelui partidului nu a fost una viguroasă, deşi Voicu, cercetat într-un dosar de trafic de influenţă, a petrecut mai bine de un an în închisoare. Pe parcursul detenţiei, el s-a autosuspendat din PSD, dar odată cu eliberarea a revenit senin în partid, deşi în cazul său cercetările continuă.
În cazul lui Adrian Severin, protagonist al unui scandal de corupţie în Parlamentul European, Ponta a reacţionat iniţial destul de anemic, amânând să se pronunţe şi, abia când scandalul s-a extins în presa europeană, i-a cerut lui Severin să demisioneze. DAN ŞOVA
Contracte cu statul pentru avocaţii- supermani de la cabinetul său
Senator PSD şi preşedintele Comisiei de integritate a partidului, Dan Şova, este unul dintre apropiaţii lui Victor Ponta.
Numele lui, sau mai precis al cabinetului de avocatură pe care acesta îl deţine, a intrat în vara lui 2011 în atenţia DNA, în urma unei sesizări a ANAF vizând cheltuiala banului public la Complexurile energetice Turceni şi Rovinari.
Şeful ANAF, Sorin Blejnar, spune că verificările privind felul în care cele două instituţii au cheltuit banul public au scos la iveală anumite contracte de asistenţă juridică nu tocmai conforme cu legea încheiate între acestea şi societatea de avocatură "Şova &Asociaţii", în care Victor Ponta a avut la un moment dat calitatea de "senior partner". Valoarea totală a acestora se ridica la 4,4 milioane de lei.
"Evenimentul zilei" a relatat, la vremea respectivă, că unii dintre avocaţii firmei solicitau onorarii pentru performanţe greu de crezut, raportând că lucraseră 26 sau 27 de ore pe zi pentru cele două complexuri energetice.
În plus, raportul ANAF mai preciza că, atât la Turceni, cât şi la Rovinari, plăţile către firma de avocatură a senatorului PSD au depăşit plafonul legal de 420.000 de euro, de la care ar fi fost obligatorie, potrivit ordonanţei, organizarea de licitaţii publice. Întregul dosar vizând risipa banului public a fost înaintat de ANAF către DNA în vara acestui an. Ponta s-a alăturat firmei lui Şova în 2007 şi s-a autosuspendat în 2009, când a fost ministru pentru relaţia cu parlamentul.
"S-a nimerit ca Şova să aibă contracte cu Rovinari, în Gorj, unde sunt eu deputat", a spus el. Dan Şova a acuzat că decizia ANAF este una politică. "Tot ceea ce spune ANAF este o făcătură", a declarat senatorul PSD.
NICOLAE BĂNICIOIU Sex cu prostituate de lux
Este de profesie medic stomatolog, ocupă un fotoliu de deputat din 2004, iar din 2008 este preşedintele Tineretului Social Democrat cu sprijinul lui Victor Ponta. A devenit însă celebru în 2010 după ce numele său a apărut în dosarul de proxenetism numit "Sex cu fotomodele".
Nicolae Bănicioiu a fost mult timp subiect de glume printre social-democraţi şi nu numai, după ce stenogramele DIICOT "au dezvăluit" că una dintre fete îl refuzase.
În 2010, deputaţii PSD Robert Negoiţă şi Nicolae Bănicioiu erau pe prima pagină a ziarelor, fiind luaţi în vizorul DIICOT, într-un dosar în care patru bărbaţi erau cercetaţi pentru recrutarea a 80 de fete pe care le-ar fi plasat ca prostituate de lux, sub paravanul unor agenţii de fotomodele. Cei care ar fi beneficiat de serviciile fetelor, printre care Negoiţă şi Bănicioiu, sunt martori în acest dosar, socialdemocraţii negând toată povestea.
"Nu am întreţinut relaţii sexuale cu minore, doar cu fete majore. Mie îmi plac fetele şi fac dragoste cu ele. Normal că întreţin relaţii sexuale cu fetele care mă plac şi le plac. Dar asta pentru că ne placem şi nu le plătesc. Asta făceam până acum un an şi ceva, dar acum am prietenă şi nu mai am relaţii cu alte femei", declara Negoiţă la acea vreme.
La rândul său, Bănicioiu, aflat în China la momentul izbucnirii scandalului, dădea asigurări prin telefon că nu are legătură cu subiectul şi, mai mult, nu le cunoaşte pe tinerele cu pricina. În martie 2007 însă, potrivit procurorilor, Bănicioiu a prezidat concursul Miss TSD şi a ales-o pe cea care i-ar fi acceptat avansurile. Scandalul l-a lăsat fără funcţia de vicepreşedinte al organizaţiei tinerilor socialişti europeni, ECOSY, din cauza implicării sale în scandalul prostituatelor de lux. ROBERT NEGOIŢĂ Fetiţe dulci şi datorii către ANAF
Cel mai răsunător scandal în care este amestecat vicepreşedintele PSD Robert Negoiţă este cel care vizează dosarul instrumentat de DIICOT în 2010 privind existenţa unei reţele de prostituate de lux mascată sub paravanul unor agenţii de fotomodele.
Negoiţă nu este învinuit, ci martor în acest dosar, dar declaraţiile unora dintre fete îi conturează un portret nu prea favorabil: ele spun că ar fi fost silite să întreţină acte sexuale contra cost cu Negoiţă şi cu prieteni ai acestuia, ba chiar că unele dintre ele ar fi fost recompensate pentru serviciile lor cu premii constând în excursii şi în participarea şi clasarea pe locuri fruntaşe la concursul Miss TSD. Mai grav este că unele dintre fete ar fi fost minore.
Negoiţă a admis că îi plac fetele şi că nu e uşă de biserică, dar a negat că ar fi avut relaţii cu minore sau că ar fi plătit pentru sex. Dincolo de acestea, vicele PSD mai are probleme cu ANAF, care i-a scos recent la vânzare 49 de apartamente dintr-un total de 59 aflate sub sechestru, pentru a recupera datoriile către stat. Acestea se ridică la 45 de milioane de euro şi provin din neplata TVA pe tranzacţii imobiliare în perioada 2006-2008, precum şi a altor taxe. În iulie 2011, afacerea ar fi intrat şi în atenţia DNA, după cum anunţa cotidianul "România liberă". Deputatul PSD susţine însă că dosarul este instrumentat politic.
Ca o notă picantă, Negoiţă a terminat liceul la 31 de ani. La începutul anilor '90 a fost faianţar, zidar şi zugrav în Franţa şi Iugoslavia. Se afişează cu o tânără de 19 ani, pe care admite o cunoaşte de când aceasta avea 16 ani. Între cei doi este o diferenţă de vârstă de 20 de ani
CRISTIAN RIZEA A evaporat un milion de euro Deputatul PSD de Brăila, Cristian Rizea, a reuşit să scoată din buzunarul României nici mai mult nici mai puţin de un milion de euro. Prejudiciul a fost făcut în perioada 2002 - 2005, când acesta conducea Agenţia Naţională pentru Sprijinirea Iniţiativei Tinerilor (ANSIT). În vară, Comisia Europeană (CE) a notificat Autoritatea să restituie 1.091.150,82 de euro, sumă cheltuită nelegal în perioada 2003- 2005 de către ANSIT.
Laudele la adresa şefului de partid, Rizea spunând despre Ponta că "imaginea şi potenţialul său îi ia faţa lui Crin Antonescu", nu l-au putut scoate din încurcătură, deputatul fiind acum bun de plată. Premierul Emil Boc a solicitat să fie iniţiate demersuri pentru recuperarea de la persoanele vinovate a banilor pe care România este obligată să îi restituie CE.
Rizea a intrat şi în vizorul ANI, inspectorii constatând, în iunie 2011, o diferenţă intervenită în averea acestuia în timpul mandatului de deputat. Perioada verificată a fost decembrie 2008 - decembrie 2010, inspectorii descoperind că între veniturile realizate şi averea dobândită există o diferenţă de 300.250 de euro. Vânzarea a două apartamente în Bucureşti de către soţia lui Rizea, i-a făcut pe inspectori să sesizeze Comisia de Cercetare a Averilor de pe lângă Curtea de Apel Constanţa să se pronunţe cu privire la confiscarea celor 300.000 de euro. La ultimul termen pe deputat l-au lăsat însă nervii şi a început să urle în faţa judecătorului, fiind evacuat din sală după ce a a început să plângă.
Nu în ultimul rând, Rizea a intrat în vizorul procurorilor reclamat de propriul frate, care acuză că, fără ştirea lui, i-ar fi vândut un imobil pentru suma de 300.000 de euro. Deputatul a negat acuzaţiile şi spune că fratele său este bolnav psihic.