Cu ce se mai laudă România? Este lider în Europa la bugetari „de lux” pentru a treia oară consecutiv
- Magda Spiridon
- 21 iulie 2020, 12:52
Printre puținele capitole la care România se remarcă în Europa este și faptul că a rămas și în 2019 lider în UE, pentru al treilea an consecutiv, la resursele alocate pentru salariile angajaților statului.
Statul român a urcat pe prima poziţie în 2017 şi s-a menţinut pe acelaşi loc şi în 2018, ca urmare a politicilor de creştere accelerată a veniturilor angajaţilor în sistemul public, dar şi din cauză că numărul acestora a crescut constant, indiferent de partidele aflate la guvernare.
Poziția de lider al Românei în acest top este o veste mai mult sau mai puțin bună, având în vedere că statutul bugetarilor „de lux” într-una dintre cele mai sărace țări din Europa este întreținut din veniturile strânse prin taxe și impozite de la populație și firme, venituri care sunt printre cele mai reduse în rândul țărilor membre. Săraca țară bogată, România nu pare preocupată să atenueze o polemică ce a împărțit societatea în tabere diametral opuse în ultimii ani, sporind nemulțumirea angajaților din mediul privat, potrivit Profit.ro.
Sumele plătite angajaţilor din administraţia centrală, dar şi celor din administraţia locală, au reprezentat anul trecut 35,44% din veniturile statului român, în urcare de la 34,22% în 2018. Iar asta în condiţiile în care şi veniturile au crescut, relevă ultimele date, analizate de sursa citată.
Ponderea în PIB a cheltuielilor cu salariile angajaţilor din sectorul public s-a situat anul trecut la 11,2%, cu puţin peste media UE de 10,1%. Veniturile statului român, colectate în principal din taxe și impozite, sunt, însă, reduse, de 31,7% din PIB anul trecut, față de o medie UE de 46,2% din PIB. Altfel spus, statul român este sărac, dar este foarte preocupat să-și plătească bine salariații, semnificativ mai bine remunerați comparativ cu sectorul privat.