Cu ce se jucau copiii din Antichitate? Arheologii fac noi descoperiri

Cu ce se jucau copiii din Antichitate? Arheologii fac noi descoperiri

Arheologii care lucrează la un sit medieval din satul islandez Seyðisfjörður au anunțat recent descoperirea unui artefact care ar fi putut fi o jucărie. Sculptată în rocă vulcanică, figurina seamănă cu un animal, posibil un urs sau un mistreț. Și este incredibil de bine conservată.

Cercetătorii au observat că este rar ca jucăriile să fie găsite în siturile arheologice. Și chiar mai rar ca acestea să fie găsite într-o stare atât de bună. Descoperirea micului artefact a fost anunțată prin intermediul unei declarații către ziarul local Austurfrétt pe 14 august. În declarație, directorul săpăturilor, Ragnheiður Traustadóttir, a detaliat teoriile legate de figurină.

O jucărie interesantă

„Examinăm obiectul mai atent. Dar îl interpretăm în continuare ca fiind o jucărie”, a declarat ea. „Există diverse opinii cu privire la ce fel de animal este”. Majoritatea membrilor echipei par să creadă că jucăria seamănă cu un urs sau un mistreț. Deși unii au sugerat că ar putea fi un câine islandez. Cu toate acestea, Ragnheiður nu subscrie la ultima teorie.

Obiectul are puțin sub cinci centimetri lungime. Și este făcut din tuf vulcanic, o rocă vulcanică moale. În timp ce una dintre urechi este deteriorată, obiectul este în rest remarcabil de bine conservat. Și poate sta chiar în picioare atunci când este așezat pe o suprafață plană.

„Este rar ca jucăriile să fie găsite în săpăturile de aici din Islanda”, a declarat Ragnheiður. „Dar este complet logic. Deoarece copiii existau în această perioadă, ca în oricare alta”.Deși posibila jucărie găsită în timpul săpăturilor de la Seyðisfjörður este cu siguranță o descoperire interesantă, aceasta nu este singura descoperire remarcabilă din sit. Arheologii lucrează la satul din estul Islandei din 2020. Timp în care au recuperat numeroase artefacte datând din perioada 940-1100 î.H.

Cercetările continuă

Printre aceste artefacte se aflau diverse piese de joc și perle. Precum și o mică perlă care prezintă culorile drapelului islandez. Numai în această vară, în sit au fost găsite peste 600 de artefacte, inclusiv 70 de fragmente de piese de șah. Săpăturile anterioare s-au dovedit a fi, de asemenea, fructuoase. În septembrie 2021, Austerfrétt a raportat o altă descoperire monumentală la Seyðisfjörður, când arheologii au găsit o groapă delimitată cu pietre care conținea o serie de oase.

„Această groapă este specială”, a declarat Ragnheiður la acea vreme. „Am găsit o mulțime de oase în ea, inclusiv oase de balenă. Este ca și cum gunoiul ar fi fost pus în ea. Dar este posibil să fi fost săpată în alt scop”. Arheologii au recuperat, de asemenea, piese de joc pentru un joc antic cunoscut sub numele de box. Care a fost jucat din Epoca Vikingilor până în Evul Mediu. Regulile jocului nu sunt pe deplin cunoscute astăzi. Și, ca atare, descoperirea pieselor de joc a oferit o perspectivă unică asupra jocului, scrie allthatsinteresting.com.

Ne puteți urmări și pe Google News