Evenimentul Zilei > Justitie > CSM le-a suspendat pe judecătoarele de la Înalta Curte acuzate de corupție
CSM le-a suspendat pe judecătoarele de la Înalta Curte acuzate de corupție

CSM le-a suspendat pe judecătoarele de la Înalta Curte acuzate de corupție

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât suspendarea din funcţia de judecător a Gabrielei Victoria Bîrsan şi Alina Corbu, judecători în cadrul Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie, începând cu data de 25 iulie, ca urmare a trimiterii în judecată pentru săvârşirea unor infracţiuni.

Gabriela Bîrsan, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), fost preşedinte al secţiei de contencios administrativ şi fiscal, este acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice, luare de mită, trafic de influenţă şi folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

În acelaşi dosar s-a dispus trimiterea în judecată şi a Corinei Corbu, magistrat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, secţia de contencios administrativ şi fiscal, acuzată de complicitate la infracţiunea de favorizare a făptuitorului, şi Florian Ionescu, angajat ca şofer tot la instanţa supremă, care ar fi făcut mărturii mincinoase. De asemenea, vor fi prezentaţi în faţa instanţei şi avocaţii Claudia şi Radu Gherbovan Silinescu, foştii judecători Iuliana Puşoiu şi Anton Pandrea, care au lucrat tot la ICCJ, şi omul de afaceri Gabriel Chiriac.

Tabloul infracțional

Potrivit rechizitoriulu DNA, se poate contura un "tablou infracţional complex", la care au participat, pe de o parte, persoane învestite cu demnităţi publice şi, pe de altă parte, patroni de firme cu interese judiciare ori avocaţi ai acestora. Primele s-au folosit de prerogativele funcţionale şi de statut, în scopul rezolvării unor probleme personale, precum petreceri gratuite pentru aniversările proprii la restaurante exclusiviste din Paris, Bucureşti, vacanţe şi călătorii cu avionul gratuite, anulare de bilete de avion şi obţinerea altor bilete conform dorinţelor, cazare în apartament dintr-un cartier exclusivist al Parisului, obiecte vestimentare de lux.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News