Editura Evenimentul si Capital

Lovitură sub centură pentru PSD. CSM a decis. Totul e în mâinile premierului Dăncilă. Breaking news în justiție

Autor: | | 13 Comentarii | 10742 Vizualizari

În urma ședinței de luni, 25 februarie, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât transmiterea unei solicitări către Guvernul României prin care se dorește abrogarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.7/2019, cu excepţia dispoziţiilor care au fost adoptate ca urmare a sesizării Consiliului Superior al Magistraturii. Mai mult decât atât, scrisoarea transmisă Guvernului demonstrează efectele noilor prevederi asupra modului în care se vor desfășura actele de justiție.

Decizia a fost luată cu 12 voturi DA, 3 voturi NU, 1 vot NUL.

Pe 19 februarie, Guvernul a adoptat o ordonanţă care modifică legile Justiţiei şi care interzice delegările în funcţii de conducere din cadrul Ministerului Public, fără avizul CSM. În urma deciziei, Guvernului, mai multe parchete și instanțe naționale au decis să protesteze.

Premierul Viorica Dăncilă a chemat reprezentanţii magistraţilor la discuţii, luni, de la ora 15.30. la această întâlnire, urmează să se prezinte preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecătoarea Lia Savonea. Conform Agerpres, întâlnirea va avea loc la sediul Guvernului începând cu ora 15:30.

Secția pentru Procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii i-a transmis premierului Viorica Dăncilă o scrisoare deschisă prin care precizează că dialogul privitor la adoptarea unor acte normative trebuie declanșat înaintea adoptării, nicidecum după.

Această scrisoare este trimisă chiar în ziua în care Dăncilă i-a invitat la discuții pe tema OUG de modificare a Legilor Justiției.

Redăm cele mai importante puncte ale comunicatului Secției pentru Procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii:

„Prin promovarea OUG nr. 7/2019, care modifică, în regim de urgenţă, a patra oară legile justiţiei, Guvernul României pare să permanentizeze aceeaşi practică referitoare la lipsa de dialog instituţional şi de consultare a sistemului judiciar.

Secţia pentru procurori a făcut toate demersurile legale pentru a atrage atenţia asupra dispoziţiilor legale cu efect destabilizant asupra Ministerului Public. Astfel, în data de 19.02.2019, Secţia pentru procurori a obţinut o întrevedere cu Ministrul Justiţiei, domnul Tudorel Toader, în cadrul căreia ne-am expus punctul de vedere, argumentele legale, subliniind pericolul de afectare a activităţii Ministerului Public prin aducerea în imposibilitatea de a-şi realiza însăşi atribuţiile specifice prevăzute de Constituţia României şi legile organice, anume de a reprezenta interesele generale ale societăţii şi a apăra ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor.

Reglementarea în acest domeniu deosebit de important prin Ordonanţe de Urgenţă, acte ale legiuitorului delegat şi care au nişte condiţii specifice şi foarte stricte de emitere Inconsistenţa în reglementare relativ la aplicarea unor principii fundamentale privind cariera judecătorilor şi procurorilor. Conţinutul art. 54 din Legea nr. 303/2004, republicată, în noua sa formă, este confuz.

Atragem încă o dată atenţia că modificarea dispoziţiilor legale care permit delegarea în toate funcţiile pentru care numirea se face de Preşedintele României este de natură să afecteze grav activitatea parchetelor în contextul în care instituţia delegării este menită a genera tocmai soluţii rapide în situaţii de urgenţă provocate de o vacantare intempestivă a unui post de conducere.

În ceea ce priveşte Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, la art. 14 pct. 4 din proiect se prevede că la articolul 881, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alin. (6).”, se arată în scrisoarea publicată pe site-ul CSM.

Simona Halep - Taylor Townsend se joacă ACUM la Miami. LIVE VIDEO

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI