CSAT - 33 de ani de existență. Care au fost crizele majore ale României postdecembriste?
CSAT - 33 de ani de existență. Care au fost crizele majore ale României postdecembriste?
La data de 13 decembrie 1990, a fost înființat Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Înființarea acestei instituții s-a făcut prin Legea nr. 39/13.12.1990.
Scopul declarat al acestei instituții este: „organizarea și coordonarea unitară a activităților care privesc apărarea țării și siguranța statului în timp de pace, cât și de război”.
Consiliul și crizele ostatecilor
Crizele ostatecilor precum răpirea unui diplomat român în India sau încercarea a doi teroriști sikhs de a asasina un membru al ambasadei Indiei, Criza ostatecilor răpiți în Siria (Marie Jeanne Ion, Ohanesian) a fost de asemenea o provocare pentru CSAT.
S-a constituit o celulă de criză care a monitorizat situația și a dus în cele din urmă la eliberarea și aducerea în siguranță a ostatecilor în România.
Celebra mineriadă din 1999
Dacă România a fost în pericol de conflict intern, anul 1999 este cel mai bun exemplu în acest sens. Minerii au străpuns sistemul de apărare din Defileul Jiului și au ajuns la Cozia, unde Premierul Radu Vasile și liderul minerilor, Miron Cozma au făcut un pact care a dus la oprirea acțiunii. Deja, se considera că dacă minerii treceau de Cozia, nimeni nu-i mai puteau opri până la București.
Ministrul de Interne Gavril Dejeu era depășit de situație, ca și cei resposabilii de structuri din Ministerul de Interne.
CSAT și conflictul din Ucraina și alte situații de criză
Consumul de droguri, violența în școli au fost de mai multe ori subiecte pe agenda CSAT. CSAT are competențe în orice problemă afectează siguranța națională.
Criza refugiaților, criza conflictului din Ucraina au determinat CSAT să regândească strategia de apărare a țării și să se adapteze la noile amenințări, inclusiv cele teroriste, cibernetice.
Președintele României este cel care prezidează ședințele CSAT. Demnitarii români care au atribuții în sfera securității naționale sunt verificați de ORNISS, adică de oficiul care emite certificatele de acces la informațiile clasificate.
Așadar, ca instituție esențială a statului român, CSAT își îndeplinește atribuțiile care îi revin de 33 de ani. România este un stat membru al NATO și al UE și amenințările care vizează NATO și UE afectează indirect și România.