O mie de ouă strălucesc în soare în curtea Mănăstirii Timişeni – Şag, judeţul Timiş. Ouăle au fost vopsite astăzi de călugăriţe, conform unei tradiţii care s-a împământenit de ani de zile. Măicuţele spun că aceste ouă nu se strică şi aduc linişte şi belşug tuturor creştinilor care le mănâncă.
După rugăciunile de dimineaţa, maicile de la Mănăstirea Timişeni, care ţin vinerea post negru, au fiert ouăle luate direct din cuibarul găinilor şi au început să le roşească. Pentru a le colora, călugăriţele folosesc întotdeauna vopsele naturale. Culoarea roşie o obţin din coji de ceapă roşie sau din sfeclă roşie. "Dacă vrem să obţinem culoarea portocalie, fierbem ouăle împreună cu coji de ceapă aurie, galbenul se scoate din şofran sau coajă de lămâie, verdele se prepară din frunze de spanac, de ceapă verde sau pătrunjel. Culoarea mov sau albastră se obţine din petale de violete", a explicat una dintre maici.
Mii de pelerini, aşteptaţi la mănăstire
Potrivit tradiţiei locale, măicuţele aşează ouăle în formă de cruce în iarba din curtea mănăstirii pentru a fi sfinţite de preot. Lângă cruce, călugăriţele pun o icoană şi flori proaspete. Crucea din ouă va rămâne în iarbă până sâmbătă dimineaţa, vestind venirea Paştelui. Mii de pelerini sunt aşteptaţi la mănăstire în noaptea Învierii, dar şi la liturghia de Paşte. Oamenii vin să ia Lumină, dar şi să prăznuiască cu maicile cea mai frumoasă sărbătoare creştină. Astfel, în prima zi de Paşte, măicuţele pregătersc pentru pelerini mese pline de bucate tradiţionale, din care nu lipsesc pasca şi cozonacii.