„Dacă Tudorel Toader începe să-și pună poalele în cap și spune lucruri, înseamnă că nu va intra în politică, dar și dispare

Marius Tucă: Bine, haideți să mai intrăm un pic în chestia asta de zi cu zi care macină agenda publică a României. Avem Tudorel Toader. Omul cui? De ce? De ce n-a făcut? A făcut prea puțin? N-a făcut?

Ion Cristoiu: Pe Tudorel Toader îl caracterizează, faptul semnificativ, cum spun prozatorii clasici, este întâlnirea lui de pe trepte. Cred că el este aproape nărăvit la vedetism. Îi plac chestiile astea. Unul dintre reproșurile liderilor PSD n-au fost astea cu ordonanțele, a fost că în fiecare dimineață el le omora toată ziua. Adică dimineața…

Marius Tucă: Apărea pe scări…

Ion Cristoiu: Da și ăia… și tot ce spunea ei pe după amiază nu mai mergea.

Marius Tucă: Da. Și un fel atipic de a răspunde la întrebări, postările alea care se ștergeau după cinci minute, zece minute, o jumătate de oră.

Ion Cristoiu: Da, ca și Trump, lui Trump îi…

Marius Tucă: Va intra în politică?

Ion Cristoiu: Răspunsul este următorul. Dacă el începe să-și pună poalele în cap și spune…

Marius Tucă: Lucruri.

Ion Cristoiu: Lucruri, înseamnă că nu va intra în politică, dar și dispare. Dacă rămâne la ideea…

Marius Tucă: Se vorbea la un moment dat că ar putea fi candidat la primăria Iașului.

Ion Cristoiu: Poate să fie și la prezidenție. V-am spus acest lucru, dacă el depășește anumite limite acolo și începe să spună și m-a pus ăla să fac, m-a pus să…

Marius Tucă: Cică n-a făcut mai nimic.

Ion Cristoiu: Da. E foarte interesant că el ultima oară…

Marius Tucă: A făcut un balet…

Ion Cristoiu: Ultima oară el a jucat mult cu Viorica Dăncilă. Toată acea poveste, m-am întrebat, în momentul în care îți retrage sprijinul în politică, eu demisionam de-al dracului. Dumneavoastră sunteți Tudorel Toader, da, profesor, mare specialist…

Marius Tucă: Ce aștepți, să te dea ăia afară?

Ion Cristoiu: Da, adică. Și m-ai chemat pe mine de la Universitate să-ți fac… „băi duceți-vă, dați-vă dracului cu ministerul vostru.” Nu că mi-au retras sprijinul, de-al dracului, nu și-o retrage și ce face? Se duce tot timpul cu demisia la Viorica Dăncilă și mereu, mereu repetă eu depind de Viorica Dăncilă, nu de Dragnea. Și mă rog până la urmă a ieșit ca dracul, că n-am înțeles, și-a dat demisia, a fost revocat.

Marius Tucă: Și cine va fi? Va rămâne în continuare?

Ion Cristoiu: Rămâne în continuare pentru că așa s-a înțeles cu Viorica Dăncilă.

Marius Tucă: Ah, va rămâne în continuare acolo. E foarte interesant că el nu pleacă, dar să plece. Păi, dar, au făcut niște propuneri, vorbește de restructurarea guvernului.

Ion Cristoiu: Nu cred că vor risca PSD-ul. Sunt nebuni, de ce să… Adică, domnul Marius Tucă, dacă vrei să faci restructurare…

Marius Tucă: Trebuie să treacă prin Parlament…

Ion Cristoiu: Nu, termenul de restructurare nu se poate face ca să rezolvi trei remanieri, că astea le rezolvi cu interimari, mai mult să regândești cutare și cutare. Ca să faci un asemenea efort înseamnă că două săptămâni de acum în colo ții opinia publică numai pe asta. Poate că au interesul să țină opinia publică cu restructurarea și în timpul ăsta ei să câștige alegerile.

Marius Tucă: Înainte de alegerile europarlamentare.

Ion Cristoiu: Dar nu se vor mai auzi…

Marius Tucă: Dar mi se pare atât de săracă și în afișe și în discursuri, campania asta pentru toate partidele, pentru europarlamentare, n-au nimic. Ce-i mai bun pentru România.

Ion Cristoiu: Mi-a venit o idee, ce înseamnă să discut cu dumneavoastră. Că eu m-am întrebat așa, ce i-a apucat cu remanierea și restructurarea, da? PSD-ul are un foarte mare interes ca aceste europarlamentare să fie de doi lei.

Marius Tucă: Există și referendumul.

Ion Cristoiu: Nu, nu referendumul. În momentul în care prezența este cea dinainte, nu 30%, atunci câștigă PSD-ul că vin oamenii, da?

Marius Tucă: Ah, și să țină afișul cu restructurarea în următoarele două-trei săptămâni.

Ion Cristoiu: Cu restructurarea…

Marius Tucă: O săptămână e vacanță și…

Eu nu cred că sunt așa de infantili.