Cronica unui eșec anunțat. Cum încep școala adolescenții de la liceul unde de șapte ani nu se ia BAC-ul

Cronica unui eșec anunțat. Cum încep școala adolescenții de la liceul unde de șapte ani nu se ia BAC-ul

Situația de la Liceul Tehnologic Agricol din Orțișoara, Timiș, arată că experimentele făcute în Educație au dus la ratarea multor generații

Pe careul de lângă Central Park Orțișoara, cum apare locația pe Facebook, 20 de copii sunt ultimii care vor finaliza cursurile Liceului Tehnologic Agricol din comuna timișeană: 10 sunt în clasa a XI-a și tot atâția în ultimul an de liceu. Au freze Pompadour, ultima fiță între junii cu „valoare”, cercel în câte-o ureche, smartphone în buzunar - cumpărat din banii munciți chiulind de la ore - și așteaptă ceva, deși nu-s chiar siguri de la cine și ce. Preotul spune o rugăciune.

FOTO: Ultimii liceeni de la Orțișoara nu-și fac planuri pentru facultate, visează la un job în Anglia sau în Canada FOTO: ADI PÎCLIȘAN

Ne puteți urmări și pe Google News

După șapte ani în care niciun elev de aici nu a luat Bacalaureatul, Inspectoratul Școlar Județean Timiș și conducerea școlii au decis să desființeze această formă de învățământ, rămânând ca, din structura actuală, doar clasele primare și gimnaziul să mai funcționeze în școală.

„Giul Vern”

În principal, la „Agricol” au venit copii care, la Evaluarea națională, au avut note între 1 și 4 și au ajuns la liceu pentru că asta prevedea legea. Specializarea oferită - inginerie mecatronică - este o struțocămilă care nu are aproape nicio legătură cu profilul agricol al școlii care va fi desființară peste doi ani. Daniel Ionuț Pop așteaptă să i se găsească un loc de muncă în Anglia și să plece. Nu îl interesează școala, vine ca să-și umple timpul până va pleca. Un altul spune că un prieten îi caută un job în Canada. În timpul liber ascultă manele. „De citit, citești?” „Am citit odată Giul Vern, dar asta a fost… anul trecut”. Prietenul lui, Alexandru Ciprian Pop, în vârstă de 18 ani, recunoaște că nu prea le are nici el cu cititul: „N-am mai citit din clasele I - IV”. Lui îi place muzica populară. La Evaluarea Națională nici măcar nu s-a obosit să meargă la examen, dar primele clase de liceu fiind obligatorii, a ajuns licean. În zonă sunt mai multe companii private care îi angajează pe adolescenți, muncitori cu ziua.