Editura Evenimentul si Capital

CRONICĂ TEATRU. „Înşir’te mărgărite”, sau nevoia acută de a ne întoarce la POVESTE

Autor: | | 0 Comentarii | 5795 Vizualizari

Nu sunt mulţi capabili să susţină, prin forţa lăuntrică a fiinţei lor, un eşafodaj într-atât de bine pus la punct cum este spectacolul „Înşir’te mărgărite”, scrisă de Victor Eftimiu, care pe 2 februarie 1911 avea premiera pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.

Cine să aibă curajul să aducă pe scenă, la 104 ani de la acel eveniment istoric, rafinata feerie folclorică, în care simbolistica şi tiparele basmului românesc, motivele şi personajele sale consacrate apar în decantări arhetipale, redimensionate, reasamblate armonios într-o originală sinteză?

Deloc, dar deloc întâmplător Dan Puric a ales să pună în scenă „Înşir’te mărgărite”. Dan Puric a găsit însă, resurse pentru a aduce basmul pe scena Teatrului Naţional Ion Luca Caragiale, inaugurând astfel Sala Mare după patru ani şi jumătate de reabilitare, reconsolidare şi reconstrucţie. Dan Puric a lăsat să cadă toate măştile rolurilor pe care le-a încercat de-a lungul carierei sale şi s-a dezvăluit în toată strălucirea sa de OM. Cu răbdare, cu meticulozitate, cu atenţie, acordându-şi lui însuşi un răgaz, a căutat actori cu care să rezoneze, care să primească provocarea de a-şi recunoaşte sensibilitatea, dansatori care să nădăjduiască alături de el la bucuria fragilităţii clipei când trupul îşi aduce aminte că este un templu, a căutat metode de a aduce mai aproape de spectatori simplitatea basmului românesc. Şi a reuşit deplin.

Da, a tulburat spiritele, dar când felinarul se aprinde noaptea, răspândind lumină cu generozitate, prea puţine sunt gângăniile care se arată recunoscătoare. Câteva zile de reprezentaţii au reuşit să şlefuiască spectacolul a cărui scenografie este semnată Doina Levintza, iar fiecare dintre acestea îi motivează pe cei care fac parte din acest amestec de forţe, fie ei actori cu experienţă sau la început de drum, dansatori în toată puterea cuvântului sau la primii paşi, maşinişti, regizor, scenograf, profesor de arte marţiale, coregraf. Actorii de vârf ai Teatrului Naţional care au acceptat provocarea acestui spectacol profund românesc sunt Constantin Dinulescu, Carmen Ionescu, Amalia Ciolan, Maria Dinulescu, Beatrice Rubică, Silviu Biriş, Gavril Pătru, Lari Giorgescu, Irina Cojar, Afrodita Androne, Violeta Huluba, Eduard Adam, Axel Moustache, Ovidiu Cuncea, Alexandru Hasnaş, Iuliana Moise, Oana Vânătoru, Tatiana Constantin, Erika Băieşu, Florin Roșu, Silviu Oltean. Nu putem să-i uităm pe membrii Companiei Passe Partout Dan Puric, actori amatori şi profesionişti de toate vârstele, care au creat un moment de step antologic pe scena proaspăt refăcută a Sălii Mari a Teatrului Naţional ce nu poate fi trecut cu vederea oricât de răuvoitor ai vrea să fii.

De altfel, spectacolul abundă în simboluri. Zmeul, căruia Dan Puric îi dăruieşte din lumina lui şi cu greu vei reuşi să-l uiţi, îşi duce crucea sub forma fiicei împăratului, Sorina (interpretată sensibil de Maria Dinulescu, dar şi de Beatrice Rubică), purtând-o pe umeri aşa cum Atlas ţinea pământul odinioară. Dialogul dintre Zmeu şi Făt-Frumos, interesant şi profund, un dialog între Lumină şi Întuneric şi viceversa. Regăsirea dintre Făt-Frumos şi Ileana Cosânzeana este poate una dintre cele mai cutremurătoare scene, căci vraja sub care respiră Ileana, aruncată de Vrăjitoare, n-o lasă să-l recunoscă pe cel care a umblat prin întreaga lume s-o găsească. Câtă deznădezde se citeşte pe chipul lui Făt-Frumos, fie că este interpretat de Lari Giorgescu, fie de Ştefan Ruxanda, atunci când nu înţelege de ce Ileana nu-l recunoaşte! Câtă forţă se ascunde în spatele scenei în care Ileana Cosânzeana, interpretată de Irina Cojar absolut impecabil, îşi frânge sufletul în mii de bucăţi, neînţelegând cine e cel care o tulbură cu insistenţele lui! Câtă strălucire dăruieşte scenei Floarea Soarelui care o roagă pe Sorina să rămână printre flori ca Zână! Şi ce frumos este reamintită IUBIREA prin sărbătoarea nunţii de la final, cu „muzică românească genială”, cum scria pe pancarta purtată de o fată superbă la sfârşitul spectacolului, cu horele româneşti care îţi ridică părul de emoţie. Da, muzica lui Gheorghe Zamfir, doina interpretată de acesta la nai, răscoleşte întreaga fiinţă a spectatorului care a uitat că a-ţi iubi ţara este un sentiment pe care nimeni nu i-l poate smulge din suflet. Doina, alt simbol românesc…

Povestea pe care o deapănă Făt-Frumos, Zmeul şi Ileana Cosânzeana celor care vor s-o asculte are o autenticitate demnă de numele pe care-l poartă. Trei fete de împărat trebuie să-l aleagă pe cel pe care-l consideră vrednic dintre peţitorii sosiţi la curte, aruncându-i un măr de aur. Voinţa părintelui avea, în acele vremuri de demult, un cuvânt hotărâtor, pe care nu aveai cum să nu-l respecţi. Dar mezina, Sorina, nu se supune, refuzând să devină nevastă, refuzând să stea lângă un bărbat pe care nu-l cunoaşte, chiar dacă acesta este curajosul Buzdugan. Înfuriat, bătrânul crai o alungă de la curte., aruncând un blestem asupra ei. Sorina e deci nevoită să plece în lume să-şi urmeze destinul. Vrăjitoarea, mama Zmeului, îi deşvăluie destinul şi îi dă putere asupra florilor transformând-o în zână. Sorina dăruieşte mărul ei lui Făt-Frumos, care îşi povesteşte, tânguitor, peripeţiile, şi care o caută cu disperare pe care pe care Zmeul i-a răpit-o, pe Ileana Cosânzeana. Cum Făt-Frumos rămâne nepăsător în faţa gestului ei, Sorina simte pe pielea ei urmarea blestemului aruncat de propriul ei tată, cel pe care ea îl va iubi nu o răsplăteşte aidoma. Zmeul cu care se întâlneşte Sorina nu arată deloc aşa cum spuneau oamenii, nu are gheare de jivină şi nici nu suflă foc pe nări. Nu e un „balaur“. E o făptură care, nefiind spiţă împărătească, a avut parte de mult zbucium. Neliniştea lui îi dă o aură de mister, dar dezvăluie o fiinţă dornică de un ceva la care niciodată na- avut acces, IUBIREA. Basmul îşi inversează polii. Astfel, Zmeul devine, vreme de un act, puţin mai luminos, dezvăluindu-se până la suflet, în timp ce Făt-Frumos nu reuşeşte să revină la Calea lui. Biruinţa, însă, în confruntarea finală, va fi a lui Făt-Frumos. Sorina, dezrobită de puterea farmecelor Vrăjitoarei, acceptă în sfârşit iubirea lui Buzdugan. Iubirea, în pofida oricăror piedici, triumfă.

La fel ca în 1911, acum 104 ani, ceea ce ne arată că nu am evoluat deloc, au fost şi puncte de vedere diferite la reprezentaţia la care am asistat sâmbătă seara. În 1911 se spunea că „Iluziunea pe care o provoacă spectacolul este mai completă când cinematograful nu tulbură, în timpul pauzelor, visul de fantezie ce se aprinde în imaginaţia noastră după ce cortina se lasă peste lumea de feerie de pe scenă” (Flacăra, 19 noiembrie 1911) sau „Teatrului Naţional nu-i e îngăduit să-şi pună pe afiş numere de program de cinematograf (...); e nedemn şi penibil ca în acelaşi timp să auzi versuri româneşti frumoase (...) pe o scenă splendidă şi să vezi desfăşurându-se un film săltăreţ ignobil, demn de o grădină de mahala, sub pretext ca se fac puneri în scenă... à la Reinhardt” (Universul, 15 noiembrie 1911).

O actrita din Romania a facut dezvaluiri cumplite: Medicii mi-au zis ca mai am un an de trait!

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
18:16 BREAKING NEWS. DEZASTRU pentru KOVESI! Îi FUGE PĂMÂNTUL DE SUB PICIOARE... PRIMELE REZULTATE în procesul de selecție pentru Parchetul European 17:24 Kovesi LOVEȘTE DUR la Bruxelles. Instituțiile europene AU FOST ALERTATE 13:49 Kovesi ARE UN PLAN ASCUNS şi elaborat, cu PUNCT FINAL la Cotroceni. Cine s-ar fi gândit? Breaking news 11:32 Kovesi ŞI CEL MAI MARE ABUZ din mandatul la DNA. Cine sunt „MÂNJIŢII DE PE LISTA NEAGRĂ”. Breaking news în Justiţie 09:16 Tudose A DEVOALAT MAREA MANEVRĂ de pe axa Dragnea-Toader. CE SE SCHIMBĂ LA DNA? Breaking news 22:49 KOVESI, MITRALIATĂ cu SENTINȚE DEFAVORABILE. Mihaela Iorga Moraru, CONCEDIATĂ ILEGAL! 22:34 „În dosar apare şi numele lui Ţiriac” Breaking news în România. MAI MULTE NUME GRELE sunt implicate 19:42 Date importante din „Dosarul penal Kovesi”. Avionul pentru Popa a costat 130.500 euro, spune Parchetul General 11:59 Să fie acesta SFÂRȘITUL pentru KOVESI? Va fi ANCHETATĂ de CEL MAI MARE DUȘMAN. Cândva a DAT-O AFARĂ, acum s-a întors roata 16:37 KOVESI insistă și declanșează RĂZBOIUL cu Adina FLOREA. Amănunte INCENDIARE 16:20 6 ANI DE ÎNCHISOARE pentru Kovesi, BOMBA ANILOR în Justiţie! Breaking news în România 16:18 BREAKING NEWS. Ce LOVITURĂ pentru KOVESI!... A venit de unde se AȘTEPTA MAI PUȚIN 16:14 BREAKING NEWS: Laura Codruța Kovesi este DĂRÂMATĂ! Chris Terhes, despre candidatura lui Kovesi: Nu este eligibilă! 12:57 VINE APOCALIPSA pentru Dragnea: PSD, în CĂDERE liberă din cauza lui Kovesi! Dezvăluiri în „Telefonul de la ora 9” 11:29 Kovesi și fuga de marile procese de la Înalta Curte. Comentariu de Simona Ionescu 11:29 DE CE este ROMÂNIA ASTFEL? Cazul Kovesi din perspectiva imposturii. Editorial de Dan Andronic 11:20 BREAKING NEWS. Avem NUMELE ZIARISTEI care a fost DATĂ AFARĂ de Sebastian GHIȚĂ la cererea Laurei Codruța KOVESI 11:12 Kovesi, TRĂDATĂ de Traian Băsescu: „Dacă atât a dus-o capul!” 10:20 Kovesi, fără SPP și salon oficial. FOTOGRAFIA care spune TOTUL despre fosta șefă a DNA