Miercuri dimineaţă, alte două seisme puternice s-au produs în Croaţia. Primul cu magnitudinea 4,7, iar al doilea cu magnitudinea 4,8 pe scara Richter. Epicentrul cutremurelor s-a aflat în regiunea Petrinja.
Primul a avut loc la ora 6:15 a.m, iar cel de-al doilea ceva mai târziu, a declarat directoarea Agenţiei de Seismologie, Ines Ivancic, pentru postul de radio din Croaţia.
Aceasta a spus că pământul „se va zdruncina mult timp de acum încolo. Cutremurul de marţi a fost devastator şi va fi cu siguranţă urmat de o lungă serie de seisme, incluzând, cu siguranţă, şi unele puternice''.
Ivancic a mai precizat că seisme cu intensităţi mai mici ca cele de astăzi vor afecta cu siguranţă clădirile din Petrinja şi Sisak, avariate în seismul de 6,3 grade produs marţi, care a dus la moartea a şapte persoane şi a provocat pagube materiale semnificative.
Ivancic a mai spus că Petrinja a fost lovită de un număr enorm de cutremure mai mici începând de luni. Pământul tremură aproape la fiecare minut, a spus aceasta, incluzând cel puţin 25 până la 30 de seisme cu magnitudinea peste 3 pe scara Richter, informează Agerpres.
Seismul s-a soldat cu morți și răniți
Un puternic cutremur cu magnitudinea de 6,3 pe scara Richter a zguduit, ieri, Croația în jurul orei 12.20 Acesta s-a produs la o distanță 46 de kilometri de Zagreb la o adâncime de 10 kilometri, potrivit Centrului Seismologic Euromediteranean (EMSC).
Seismul s-a simțit și în Italia: de la Bolzano la Friuli, de la Veneto la Abruzzo.
Seismul de magnitudine peste 6 s-a produs la câteva zeci de kilometri de capitala Zagreb, la 10 kilometri adâncime şi a provocat prăbuşirea mai multor case din Petrina. Mai multe persoane sunt încă prinse sub dărâmături, notează Aljazeera.
Primarul din Petrina, localitatea în care s-au prăbușit cele mai multe clădiri, a confirmat moartea a șapte persoane și rănirea a cel puțin altor 20.
„Orașul meu a fost distrus complet”, a spus și primarul din Petrinja, Darinko Dumbovic într-o declarație difuzată de HRT TV: „Este ca Hiroshima, jumătate din oraș nu mai există”.
Sute de soldaţi au fost trimişi în zonă, unde au ajuns şi preşedintele şi premierul ţării. Afectată serios este şi o altă localitate din apropiere, al cărei spital nu mai poate fi folosit din cauza distrugerilor masive.