Criză pe piețele bursiere. Acțiunile au căzut în toată Europa

Criză pe piețele bursiere. Acțiunile au căzut în toată Europa Sursa foto: Embe2006 | Dreamstime.com

Criză pe piețele bursiere din Europa după ce băncile centrale au luat decizii de majorare a ratelor dobânzilor. Majoritatea burselor au închis pe minus, joi, 21 septembrie, fapt ce a stârnit îngrijorare în rândul investitorilor. Indicele paneuropean Stoxx 600 a încheiat tranzacţiile în declin cu 1,3%.

Criză pe piețele bursiere din Europa după ce băncile centrale din mai multe state au decis să majoreze ratele dobânzilor. Decizia, foarte drastică s-a resimțit în mai toate bursele majore. Iar acest lucru a stârnit îngrijorarea investitorilor implicați în tranzacții cu acțiuni.

Deciziile cu privire la ratele dobânzilor adoptate de băncile centrale din Anglia, Turcia, Suedia, Elveţia şi Norvegia au avut consecințe asupra evoluției burselor. Pieţele bursiere europene au închis joi în scădere accentuată, conform CNBC.

Indicele paneuropean Stoxx 600 a încheiat în declin cu 1,3%, în condițiile în care tranzacțiile de pe bursele majore, pentru acțiuni din aproapte toate sectoarele au fost pe minus. Cea mai mare scădere au cunoscut-o acțiunile companiilor de călătorii și agrement. Scăderea a fost de 3,2%. De asemenea, în cădere au fost și acțiunile companiilor din sectorul minier care au coborât cu 2,6%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Indicele DAX, de pe Bursa din Frankfurt, a scăzut cu 1,33%. Aceasta în vreme ce indicele CAC 40, al Bursei din Paris, a înregistrat o cădere de 1,59%. La Londra, indicele FTSE 100 a înregistrat un declin de 0,69%. FTSE MIB al Bursei din Milano a pierdut 1,78%, în timp ce IBEX 35 al Bursei din Madrid a scăzut cu 1%. Toate acestea indică o criză pe piețele bursiere din Europa.

Piata Bursieră

Sursa foto: Photo 104240672 © Pop Nukoonrat | Dreamstime.com

Criză pe piețele bursiere europene

Această criză pe piețele bursiere a fost declanșată de o serie de măsuri adoptate de băncile centrale din mai multe state. Astfel, Banca Angliei a întrerupt ciclul de reduceri ale dobânzii de referinţă. Aceasta a fost menținută la 5,25%. Măsura a fost adoptată ca urmare a informațiilor referitoare la nivelul inflației.

Băncile centrale suedeze şi norvegiene au ales ambele să majoreze ratele la dobânzi. Pe de altă parte, însă, Banca Naţională Elveţiană a întrerupt ciclul de creştere a ratelor dobânzilor.

Banca centrală a Turciei a decis să majoreze dobânda cheie la 30%. A fost o creştere de 5 puncte procentuale, de la 25%. Economiștii de la Ankara continuă să lupte cu inflaţia cu două cifre care afectează țara.

Lira turcească a scăzut uşor, până la 27,06 faţă de dolar, după ce informația despre dobânzi a ajuns în spațiul public. Moneda americană s-a apreciat cu 0,3%.

Cutremur pe piețele globale

Criză pe piețele bursiere. Pieţele globale au reacţionat, de asemenea, după ultima decizie a Rezervei Federale din SUA. Autoritățile americane au decis să mențină ratele dobânzilor constante.

Mişcarea era aşteptată, dar banca centrală a spus că se aşteaptă la încă o creştere înainte de sfârşitul anului. Astfel vor avea loc mai puține reduceri de dobândă pentru anul viitor.

Odată cu previziunile privind dobânzile, Fed şi-a majorat puternic aşteptările de creştere economică. Produsul Intern Brut al SUA este așteptat să crească cu 2,1%.

Acţiunile americane au scăzut joi din cauza îngrijorării că o nouă creştere a dobânzii Rezervei Federale ar putea avea loc înainte de sfârşitul anului.