Este o criză fără precedent din cauza migranților care vor să părăsească Belarusul pentru a ajunge în vestul Europei. Situația escaladează de la zi la zi.
Ţările vecine cu Belarus au vorbit despre criza migranţilor de la graniţele de est ale Uniunii Europene, care ar putea escalada într-o confruntare militară. Ucraina a anunţat că va desfăşura alte mii de trupe pentru a-şi consolida frontiera.
Lituania, Estonia şi Letonia au anunțat că Belarus reprezintă ameninţări serioase la adresa securităţii europene prin escaladarea deliberată „a atacului său hibrid” folosindmigranţi pentru a riposta pentru sancţiunile Uniunii Europene. Acest lucru creşte posibilitatea unor provocări şi incidente grave care s-ar putea extinde şi în domeniul militar”, se arată într-o declaraţie comună a miniştrilor Apărării din aceste ţări.
Criza migranților încinge spiritele în Uniunea Europeană
Ministerul Apărării din Belarus a declarat că, în urma acumulării de forţe militare poloneze în apropierea graniţei, va fi obligat „să ia măsuri de răspuns adecvate”, atât în mod independent, cât şi împreună cu aliatul său strategic, Rusia, conform news.ro.
Deşi nu este membră a UE, Ucraina, temându-se să devină un alt punct de conflict, a anunţat exerciţii şi desfăşurarea a 8.500 de militari şi ofiţeri de poliţie suplimentari la graniţa de nord a ţării cu Belarus.
igranţii blocaţi în Belarus au aruncat cu pietre şi crengi către poliţiştii de frontieră polonezi şi au folosit buşteni pentru a încerca să dărâme un gard de sârmă ghimpată, peste noapte, în noi încercări de a pătrunde cu forţa în UE, au declarat autorităţile de la Varşovia.
Amenințări venite de la președintele Alexandr Lukașenko
UE declară că Minskul încurajează mii de persoane care fug din părţile lumii devastate de război să încerce să îi treacă graniţele şi ar putea impune noi sancţiuni Belarusului şi companiilor aeriene care transportă migranţii, cel mai devreme începând de luni.
Preşedintele belarus Alexandr Lukaşenko a ameninţat că va riposta, inclusiv prin oprirea tranzitului de gaze naturale ruseşti prin Belarus, deşi nu a existat un răspuns imediat din partea Rusiei, aliatul şi susţinătorul ei financiar.
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova va încerca să ajute Europa să facă faţă unei crize energetice şi speră că autorităţile germane vor certifica în curând conducta Nord Stream 2 care va transporta un volum mai mare de gaze ruseşti către cea mai mare economie a Europei. Minskul a declarat că două bombardiere strategice ruseşti patrulează spaţiul aerian din Belarus pentru a doua zi, în semn de sprijin.