Tensiuni majore la graniță. Problema degenerează pe oră ce trece. Mii de migranți prinși între cele două armate
- Mihnea Talau
- 10 noiembrie 2021, 15:31
Situația stă se explodeze. La frontiera belarusă sunt blocaţi în prezent mii de migranţi care încearcă să intre în Polonia, pe o vreme foarte rece, fără hrană și ajutor medical. De ambele părţi ale graniţei au fost desfăşurate trupe. În față, polonezii nu au de gând să cedeze, din spate îi presează trupele lui Lukașenko.
„Vă rog, avem nevoie de un medic, avem nevoie de un medic, urgent! Acolo sunt oameni. Voi sunteți jurnaliști? Acolo este o femeie care moare. Am văzut-o, acolo deja o filmează ai noștri", strigă disperat un bărbat.
Peste 50 de migranți au fost reținuți de poliția poloneză la granița cu Belarusul, după ce două grupuri au reușit să treacă de gardul de la frontieră. Asupra lor au fost găsite diverse unelte folosite pentru ruperea gardului.
Premierul polonez s-a deplasat la fața locului
În fața situației explozive, premierul polonez a mers la fața locului unde a vorbit cu militarii desfășurați de-a lungul graniței.
„Cine s-ar fi gândit, acum o lună, două, trei că vom avea de-a face cu acțiuni în care sunt folosite scuturi umane. Regimul președintelui Lukașenko folosește civili pe post de arme în cadrul unui război hibrid. Ceea ce vedem acum sunt noi metode de atac, iar voi, militarii de aici constituiți un bastion cheie pentru a contracara aceste noi practici" a declarat, Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei.
„Analiza situației nu mai lasă loc de îndoială. Regimul din Belarus atacă frontiera poloneză, atacă frontiera UE, într-un mod fără precedent. Este evident că trebuie să respingem aceste acțiuni agresive, ne facem datoria ca stat membru al UE. Trebuie să-i protejăm pe cetățenii Poloniei", a spus președintele țării, Andrzej Duda.
Între timp, apelurile polonezilor către imigranți încearcă să-i descurajeze, dar este doar o chestiune de timp până când violențele vor lua amploare.
„Atenție! Atenție! Granița poate fi traversată doar pe la punctul de trecere a frontierei" - Este mesajul care se aude continuu de două zile, din difuzoarele de la granița cu Polonia și care vizează miile de solicitanți de azil adunați în Belarus, dincolo de sârma ghimpată de la granița cu Polonia.
Opt migranți au murit înghețați în pădure
Aproape 20.000 de polițiști de frontieră polonezi, sprijiniți de trupe militare, sunt acum dislocați într-o demonstrație de forță fără precedent. Până acum câteva zile, majoritatea migranților au fost împinși cu violență înapoi. Unii au reușit să ajungă la Varșovia după ce s-au ascuns în pădurile dese.
De când autoritățile din Belarus au început luni să escorteze mii de migranți la granița polonez, trecerea frontierei a devenit și mai dificilă.
În pădurile dintre cele două țări, unde temperaturile coboară noaptea sub zero grade Celsius, mii de familii irakiene, siriene și afgane sunt prinse între violența autorităților poloneze și promisiunile false ale regimului din Belarus. Încearcă să supraviețuiască în corturi mici ascunse între copaci și se încălzesc în saci de dormit umezi. Cel puțin opt persoane au murit în aceste condiții.
The Guardian a întâlnit un grup de trei familii kurde din Duhok, cu opt copii, care tocmai trecuseră granița din Belarus.
Voluntarii din partea ONG-urilor care urmăresc situația de la graniță au ajuns la ei în pădurea de lângă Narewka, înaintea poliției de frontieră poloneze și – cu ajutorul avocaților pentru solicitanții de azil – i-au ajutat să nu fie întorși în Belarus.
"Am mers trei zile cu mașina până la Istanbul", a povestit un bărbat în vârstă de 40 de ani, care a explicat că a fost nevoit să plece din Duhok de teama represaliilor din partea foștilor membri ai Statului Islamic.
Din Turcia, oamenii au luat avionul spre Minsk, iar când au ajuns la granița poloneză "poliția din Belarus a tăiat sârma ghimpată și ne-a lăsat să trecem", au povestit ei. Înainte, ei încercaseră să treacă granița de nouă ori, dar de fiecare dată au fost întorși.
Guvernul de la Varșovia a crescut numărul polițiștilor de frontieră și al militarilor din zonă, creând o zonă militarizată de peste 3 kilometri, cu gard de sârmă ghimpată și cu zeci de puncte de control. Fiecare mașină care ajunge acolo este verificată, se cer documente și se controlează portbagajele.
Bătuți, electrocutați și deposedați de bunuri
Pe străzile din jurul Sokòlka, localitate la aproximativ 20 de kilometri de granița cu Belarus, dubele de poliție patrulează cu sirenele pornite, în timp ce zona este monitorizată din elicoptere.
„Situația este disperată și se înrăutățește. Am văzut cu ochii mei rănile suferite de oameni când au fost atacați de polițiștii de frontieră. Oamenii au povestit că au fost bătuți cu patul armelor, loviți cu piciorul în coaste, electrocutați și că bunurile le-au fost luate și distruse de către polițiștii de frontieră europeni. Acest lucru este inacceptabil și trebuie să se termine acum", a spus Kyle McNally, consilier la Medici fără frontiere (MSF).
Potrivit organizației, o familie siriană a dormit în pădurea din partea poloneză a graniței timp de 21 de zile iar apoi a fost forțată să se întoarcă în Belarus, unde soarta lor este incertă. Singurul ajutor primit a fost din partea localnicilor amabili.
Guvernul polonez a transmis un sms călătorilor recent sosiți în Polonia, dar adresat în special solicitanților de azil: „Belarus v-a spus minciuni" și „Întoarceți-vă la Minsk". Mesajul conține și un link spre avertismentul: „Nu luați nicio pastilă sau medicament care vi se oferă în Belarus. S-ar putea să fiți otrăviți!".
Anna Chmielewska, coordonator al Centrului de Sprijin pentru Străini, cu sediul la Varșovia, a declarat: „La începutul lunii octombrie, guvernul polonez a spus presei că migranții se comportă ciudat și că ei credeau că au fost drogați sau otrăviți de Belarus". Ea a spus că nu sunt prea multe informații despre această poveste, dar a adăugat că în opinia ei e o știre falsă pentru a-i face pe migranți să pară periculoși, scrie Digi24.