Criza medicamentelor. Ce decizii de urgență a luat Ministerul Sănătății

Criza medicamentelor. Ce decizii de urgență a luat Ministerul Sănătății

Sunt 128 de medicamente cărora le expiră prețurile la începutul lunii noiembrie și o adevărată „bombă” ticăie în sistemul de sănătate.

Ministerul Sănătății susține că a găsit soluții pentru medicamentele care vor rămâne fără preț în zilele de 2, respective 6 noiembrie.

Astfel, pentru 58 de medicamente companiile farmaceutice au acceptat preţul oferit de MS, iar pentru alte 52 au fost identificate echivalente terapeutice de către Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România şi comisiile de specialitate.

Sunt alte 18 medicamente  pentru care nu s-a acceptat prețul. În cazul acestora, Ministerul Sănătăţii a solicitat din partea comisiilor de cardiologie, urologie, diabet, reumatologie, radiologie şi boli infecţioase un punct de vedere privind existenţa unui alt medicament existent în România care poate trata aceeaşi afecţiune. Termenul limită până la care comisiile de specialitate pot comunica dacă există acest echivalent terapeutic este luni, 14 octombrie.

În cazul în care nu se confirm existența vreunui medicament echivalent, atunci vor fi emise autorizaţii pentru nevoi speciale. „Facem toate demersurile pentru ca niciun pacient să nu rămână fără tratament”, a dat asigurări ministrul Sorina Pintea.

Șeful ARPIM o contrazice pe Pintea

Dan Zaharescu, directorul Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), o contrazice pe Sorina Pintea, afirmând că pentru 30 de medicamente nu există alternativă terapeutică, relatează Agerpres.

Ministrul Sănătății a afirmat, însă, că există soluţii pentru ca medicamentele să rămână pe piaţă: „Există soluţii care se pot aplica. Sunt trei variante de lucru, vom lua o decizie împreună cu cei care au făcut aceste propuneri”.