Criză majoră pe piața imobiliară. Investitorii amână deschiderea șantierelor

Criză majoră pe piața imobiliară. Investitorii amână deschiderea șantierelorblocuri Sursa foto: Arhiva EVZ

Majorarea dobânzilor la credite, dar și scăderea puterii de cumpărare i-au determinat pe mulți români să amâne achiziționarea unei locuințe. Vânzările de pe piața imobiliară s-au prăbușit în unele orașe din țară.

Chiar dacă anul trecut s-a eliberat un număr record de autorizații de contrucție în București, dezvoltatorii imobiliari au amănat proiectele. „Dacă în prima jumătate a anului 2022 autorizațiile în București au avut un ritm foarte scăzut, a doua parte a anului a adus creșteri importante.

Numărul record de metri pătrați autorizați nu înseamnă însă că toate aceste proiecte se vor și construi, pentru că dezvoltatorii nu se grăbesc să înceapă noi șantiere din cauza costurilor de construcție ridicate și a cererii în scădere.

Anul acesta vom avea mai puține locuințe terminate în București, în comparație cu anul trecut”, a declarat Gabriel Blăniță, Associate Director Valuation & Advisory Services la Colliers România.

Vânzările au scăzut mult

Și în marile orașe din România vânzările de pe piața imobiliară au scăzut în medie cu 10%, dar sunt și orașe mari unde criza s-a simțit mult mai putenic. La Iași, vânzările au scăzut cu 21%, iar la Cluj cu 18%. Tendința se va menține și anul acesta.

„În București, anul 2023 a început similar cu ultimii doi ani din punct de vedere al numărului de tranzacții. Cu totul altfel arată situația în restul țării, unde prima lună din an a adus o scădere a vânzărilor cu 27%. Timișoara și Cluj au dat tonul, cu scăderi de 47% și respectiv 46%.

În Iași, scăderea numărului de tranzacții a fost de 20%, comparativ cu ianuarie 2021. Scăderea accesibilității locuințelor, în special în Cluj-Napoca, creșterea costului împrumutului și oferta redusă de locuințe cu prețuri accesibile au fost câțiva dintre factorii din spatele acestei evoluții”, a mai declarat Gabriel Blăniță.

Chiria, soluția aleasă de români

Potrivit unui studiu realizat recent, românii se tem să mai contacteze împrumuturi. Preferă să stea cu chirie, decât că își cumpere o locuință. „Pe măsură ce ecartul dintre rată și chirie se reduce, pe fondul creșterii prețurilor pe piață și a înăspririi condițiilor de creditare, observăm o cerere din ce în ce mai mare pentru chirii. De altfel, avem discuții cu mai mulți dezvoltatori și investitori privind construcția de ansambluri destinate exclusiv închirierii în câteva zone din București“, a mai spus Gabriel Blăniță, potrivit economedia.ro.