Criză în agricultură. Fermierii își aruncă producția la gunoi din cauza prețurilor mici
- Ionel Sclavone
- 1 iulie 2021, 11:04
Fermierii preferă să-și arunce producția de legume și fructe la gunoi, decât să reducă prețurile de vânzare din piață.
Tone de fructe și legume românești sunt aruncate în fiecare zi la gunoi, de producătorii agricoli nemulțumiți de evoluția prețurilor din piață. Fermierii se plâng de prețurile mici cu care le este achiziționată marfa, de către angrosiști, spunând că acestea nu le acoperă investițiile. Mai mult, ei spun că nici nu au unde să-și vândă marfa direct, în piețe, deoarece tarabele sunt ocupate de comercianții care aduc marfa din import, conform Digi24.
Producătorii sunt nemulțumiți că trebuie să-i dea marfa la prețuri foarte reduse, angrosiștilor care, ulterior, practică prețuri mult prea ridicate.
„Timp de două săptămâni nu am putut vinde nici un castravete. Importul este foarte mare, de zarzavaturi, că aduce de afară. Și când aduce de afară, țăranul nu mai poate vinde legumele lui”, a relatat, pentru Digi 24, Dănuț Moroiu, producător de castraveți.
Speculanții elimină producătorii români din piață
În unele cazuri prețurile din piețe sunt și de 15 ori mai mari, comparativ cu cele oferite de angrosiști, astfel că producătiri preferă să ducă legumele la groapa de gunoi.
O astfel de situație o întâlnim la Lungulețu, în județul Dâmbovița, unde producătrii de cartofi se plâng de prețul foarte mic care le este oferit.
„(Cartofii) din alte țări se vând, iar pe ai noștri îi jelim pe aici. Îi dăm pe 20-30 de bani. Preț de mizerie. Nici arătura nu o scoatem, și pesticidele”, a spus un producător de cartofi.
Potrivit spuselor sale, în România nu ar trebui să se importe cartofi având în vedere producția realizată, foarte mare. El spune că din pricina prețului foarte mic este nevoit să-și arunce marfa.
Producătorii români sunt dezorganizați
Pe de altă parte, trebuie spus că nici marile lanțuri de magazine nu încurajează producătorii români de fructe și legume. Reprezentanții supermarketurilor acuză lipsa de organizare a fermierilor români care nu se pot compara, din punct de vedere logistic cu cei din afara, de la care se importă producția.
„Tot ce vine pe cale de import este cu o logistică mai bine definită, ceea ce ușurează comerțul. Toți comercianții români nu sunt foarte bine organizați pentru a livra pe rețele de magazine”, a precizat directorul unui hipermarket.
Fără o piață de desfacere bine pusă la punct, producătorii români ajung să muncească în zadar, iar banii investiți sunt risipiți pe câmp, o dată cu tonele de fructe și legume aruncate la gunoi.