Criza de gaze rusești aruncă Europa în aer. Oprirea livrărilor va provoca o recesiune severă în UE. Avertismentul FMI
- Ionel Sclavone
- 19 iulie 2022, 22:34
Oprirea livrărilor de gaze de către Rusia ar putea avea drept consecință o recesiune economică severă în statele Europei de Est și în Italia. Avertismentul a venit din partea Fondului Monetar Internațional (FMI) care a atras atenția asupra necesității ca statele europene să dea dovadă de solidaritate în această perioadă. Cele mai afectate țări ar fi Cehia, Slovacia, Ungaria și Italia, unde s-ar putea declanșa o contracție economică de peste 5% în 2023.
Dacă Rusia va înceta să mai furnizeze gaze naturale, mai multe state din Europa de Est, cărora li se va adăuga Italia, vor intra în recesiune. Fondul Monetar Internațional a lansat acest avertisment într-o încercare de a încuraja solidaritatea dintre țările europene, după cum relatează Financial Times. Conform sursei citate, situația se va agrava în condițiile în care țările lumii vor decide să-și acumuleze propriile rezerve limitate de energie și nu vor colabora.
FMI prognozează o contracție economică de 5% pentru anul viitor, în cazul în care Rusia va înceta să mai aprovizioneze Europa cu gaze naturale. Aceasta în cazul în care gazele lichefiate achiziționate de fiecare stat nu vor fi partajate, iar prețurile vor fi menținute artificial la un nivel redus. Statele afectate ar fi Cehia, Ungaria, Slovacia şi Italia, care nu dispun de resurse de gaze naturale.
Un procent de 42% din importurile de gaze ale UE provin din Rusia, potrivit FMI. În cazul a opt state membre UE livrările ruseşti reprezintă mai mult de 50% din importuri.
Situație de criză la nivelul UE
Consumul european de gaze a scăzut cu 9% în acest an, ceea ce a şters 0,2 puncte procentuale din PIB-ul Uniunii Europene, potrivit FMI. Simulările efectuate de instituţia financiară arată că fără măsuri compensatorii, pagubele ar putea fi mult mai mari la iarnă.
Potrivit calculelor FMI, economia europeană ar putea face faţă unei reduceri cu 70% a livrărilor de gaze ruseşti. Ar apărea probleme, însă, în eventualitatea unei opriri complete a livrărilor. Cele mai afectate state europene ar urma să acceseze livrări cu 15 până la 40% sub necesarul lor.
Ungaria, Slovacia şi Cehia au un grad ridicat de utilizare a gazelor ruseşti, în timp ce Italia este vulnerabilă din cauza utilizării crescute a gazelor în producţia de electricitate.
Reducerea consumului este necesară
Un impact major ar apărea în cazul în care gazele nu vor fi partajate între statele europene, din cauza unor blocaje fizice sau a deciziei individuale de a face rezerve. De asemenea, probleme ar apărea și dacă gospodăriile ar fi protejate de preţurile mari de către guverne şi astfel nu şi-ar limita consumul pentru încălzire.
Fondul recomandă guvernelor care doresc să protejeze gospodăriile vulnerabile de creştere costurilor să ofere subvenţii forfetare şi majorări ale veniturilor. În acest fel, ar fi menţinute stimulentele pentru ca oamenii să îşi limiteze consumul de gaze.
Dacă Europa dă dovadă de solidaritate între state şi îşi integrează piaţa în piaţa mondială de gaze lichefiate, Rusia nu va putea să arunce UE într-o recesiune severă. În cel mai optimist scenariu, încetarea livrărilor de gaze ruseşti va reduce PIB-ul UE cu doar 0,4%. Doar Ungaria ar suferi o contracţie economică de peste 1%.
Gazprom oprește livrările pentru anumiți clienți
Avertismentul oficialilor FMI vine după ce Reuters a dezvăluit că grupul rus Gazprom a trimis o scrisoare mai multor clienţi europeni în care invocă clauza de „forţă majoră” pentru oprirea livrărilor de gaze. În document se arăta că grupul rusesc se află în incapacitatea de a mai furniza gaze naturale din cauza unor circumstanţe extraordinare pe care nu le poate controla.
Pe de altă parte, comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, a declarat marţi, 19 iulie, că executivul comunitar nu se aşteaptă la reluarea livrărilor prin gazoductul Nord Stream 1. Aceasta chiar dacă cele zece zile programate pentru lucrările de mentenanță se vor încheia joi.
În aceste condiții, oficialii de la Bruxelles ar urma să le ceară statelor membre să reducă „imediat” consumul de gaze.