Criza campaniei de vaccinare în Uniunea Europenă. Oficialii de la Bruxelles nu știu încotro s-o apuce

Criza campaniei de vaccinare în Uniunea Europenă. Oficialii de la Bruxelles nu știu încotro s-o apuce

Vaccinare împotmolită în Uniunea Europeană din cauza crizei de doze. Oficialii s-au îndreptat către producătorul din Marea Britanie.

Campania de vaccinare din Uniunea Europeană a intrat în criză din cauza lipsei dozelor. În aceste condiții, oficialii de la Bruxelles au cerut producătorului britanic AstraZeneca să direcționeze dozele din Albion.

Se încearcă astfel să se compenseze deficitul existent în acest moment în spațiul comunitar. AstraZeneca este o companie britanico-suedeză și a anunțat, săptămâna trecută, că va reduce cu 60%, până la 31 de milioane de doze, livrările de vaccin anti-COVID-19. Este vorba despre cele din primul trimestru al anului. Și aici există probleme tehnice care împiedică procesul de producție.

Vaccinare cu probleme în Uniunea Europeană. Criza este în toi

Și asta după ce oficialii de la Pfizer anunțaseră că vor încetini temporar livrările, în primul trimestru. De aici a rezultat o criză de vaccinuri în Uniunea Europeană. În aceste condiții, cei de la AstraZenca au anunțat că vor devansa data livrărilor vaccinului în UE. Inițial era vorba despre ziua de 15 februarie, dar acum se încearcă demararea procesului la data de 7 februarie.

Ne puteți urmări și pe Google News

„AstraZeneca nu a oferit răspunsuri adecvate la întrebările puse de UE”, a spus, luni, Stella Kyriakides, comisarul pe sănătate al UE, după întâlnirile de luni. Însă procesul de livrare este nesigur. Pentru că cei de la compania britanico-suedeză nu au răspuns clar dacă vor da Uniunii Europene dozele produse în Insulă, cel puțin în luna martie.

Acord încheiat astăzi între cele două părți

Uniunea Europeană a fost de acord să cumpere cel puțin 300 de milioane de doze din potențialul vaccin COVID-19 al AstraZeneca în primul său acord de achiziție în avans. Dar asta ar putea slăbi planurile conduse de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru o abordare globală, conform Reuters. 

Acordul mai prevede și faptul că UE are opțiunea de-a mai achiziționa încă 100 de milioane de doze. Pentru toate cele 27 de state membre, dacă vaccinul se va dovedi a fi eficient.