Monica Mihai: Ce vă spune faptul că propunerea PSD pentru un nou mandat la BNR este Mugur Isărescu?

Ion Cristoiu: PSD n-au ținut cont de faptul că Mugur Isărescu nu e Mugur Isărescu e altcineva mult mai important. Acum spun invers, pentru mine că era Mugur Isărescu ori că era Isărescu Mugur, n-am nicio treabă cu BNR. Dar era limpede că opoziția… hai să luăm ce-ar fi fost dacă…

Monica Mihai: Dacă nu era susținerea…

Ion Cristoiu: Opoziția, Iohannis, strada l-ar fi sprijinit, și străinătatea, pe Mugur Isărescu, da? Nu este sigur că el cădea la vot în aceste condiții.

Monica Mihai: Dar ce s-a întâmplat că au existat senatori ai Partidului Social Democrat care în această săptămână au spus că ei nu-l vor susține pe Mugur Isărescu. Mai mult decât atât, Viorica Dăncilă trebuia să meargă la ședința senatorilor PSD, ulterior s-a aflat că nu s-a dus pentru că nu a fost invitată sau n-a aflat exact ora și data ședinței. Cum de s-au răzgândit aceștia? Adică de la ideea că nu-l susținem clar pe Mugur Isărescu, până la urmă după două zile PSD a ieșit și a spus, ba da, Mugur Isărescu este propunerea noastră. Ce negocieri au avut loc?

Ion Cristoiu: Nu, n-a avut loc nicio negociere, au ajuns la o înțelepciune la care și eu am ajuns. Repet, avem Mugur Isărescu, da, domnii respectivi care făceau mare gălăgie nu mi-au răspuns la întrebare. Am înțeles, deci nu e bun Mugur, dar lui Mugur pe cine îl opuneți? Adică…

Monica Mihai: Având în vedere că este de 30 de ani guvernatorul BNR.

Ion Cristoiu: Domnitorii Moldovei când nu voiau să plătească… marea tragedie a guvernării Dragnea, domnitorii când nu voiau să plătească tribut turcilor se aliau cu polonii, unde sunt polonii împotriva… adică nu îl mai vrei pe Mugur, da, dar îl contrapui pe, nu știu, cineva…

Monica Mihai: Un candidat pe măsură.

Liviu Dragnea a fost un nătâng. Nu știa politică, a citit prost regimul Ceaușescu.

Ion Cristoiu: Nu știu, unul care și ăla are forță și îi pui să se bată, bun. Pornești împotriva multinaționalelor, bun, dar ai în spate capitalul românesc. Dacă observați dumneavoastră Liviu Dragnea nu avea pe nimeni. S-a certat cu toți, cu americanii, cu europenii.

Monica Mihai: Este Liviu Dragnea o victimă, spuneți?

Ion Cristoiu: Nu, a fost un nătâng. Nu știa politică, nu există, a citit prost regimul Ceaușescu. Nicolae Ceaușescu independent absolut întotdeauna, ați observat, a jucat.

Monica Mihai: Când cu o tabără, când cu cealaltă.

Ion Cristoiu: România nu-i o țară să-și poată permite să joace împotriva tuturor. Or ceea ce încearcă acum noua conducere este să stingă diferite conflicte. Spuneți-mi și mie, dacă nu se ducea Viorica Dăncilă la Ambasada Americană, da…

Monica Mihai: Ce mesaj transmitea?

Ion Cristoiu: Nu, provoca un scandal inutil, un conflict inutil. S-a dus, și? Adică… care era rezultatul? Îi toca opoziția că sunt anti-americani, cutare, cutare, cutare…

Monica Mihai: Și era o lovitură de imagine pentru PSD înainte prezidențialelor.

Ion Cristoiu: Mugur, vă dau pe Mugur, da? Mugur reprezintă în România niște interesa mari ale unor mari puteri, bun.

Monica Mihai: Și are o imagine curată, este foarte bine văzut.

Ion Cristoiu: Bine, și venea opoziția, e foarte important ce vă spun. În ultimul timp… înainte, o altă caracteristică a perioadei Dragnea care a dus la eșecul, eșecul… poate unele lucruri erau corecte ale lui Dragnea dar nu… a fost următorul lucru, dacă ați observat, hai să luăm diaspora, da? Cei de la Cotroceni și adversarii dacă ați observat, au folosit diaspora, votul din diaspora ca o posibilitate de… pe ideea că PSD nu vrea ca diaspora să voteze. Ce-au făcut ei acum? Le-a luat adversarilor tema, a zis că da diaspora, trei zile, și care e povestea? Dar ia imaginați-vă că PSD-ul se opunea acum acestor trei zile, da? Venea cu o falcă în cer și cu una în pământ Iohannis și cutare și diaspora, mai ales că în diaspora sunt și foarte mulți PSD-iști.

Monica Mihai: Mai puțini.

Ion Cristoiu: Nu, dar nu. Deci ei făceau în felul următor, Iohannis și echipa lansau o chestiune, da? Și PSD-ul în loc să se apere cădea în capcană. Fără penali, ați văzut că au trecut în Constituție fără penali? Și ați văzut că USR e înnebunit, cum adică măi… adică le-a luat tema de clămpăneală, de atac.

Monica Mihai: Ceea ce e foarte înțelept din punct de vedere al strategiei politice.

Ion Cristoiu: Pentru că Dragnea, repet, dacă nu se ducea la Ambasada americană, era temă de atac?

Monica Mihai: Viorica Dăncilă, era.

Ion Cristoiu: Da, diseară PSD-ul ca de obicei antiamerican, acum s-a dus și s-a dus și Iohannis. Iar asta cu diaspora care e o prostie cu trei zile. Să vă dau un exemplu: domnul Dragnea a dus o campanie cu europarlamentare, dacă mă întreba pe mine eu îi spuneam în felul următor, eu veneam, știam povestea cu diaspora, dacă europarlamentarii noștri vor merge la Parlament și vor propune ca statele membre ale Uniunii să dea românilor câte 1000 de euro? Putea să zică Iohannis că nu e de acord?

Monica Mihai: Nu avea cum.

Ion Cristoiu: PSD a oprit tot mai multe războaie inutile, ce rost are să nu te duci la Ambasada SUA?

Monica Mihai: Și începe să se închidă temele de discuție cu care era atacat.

Ion Cristoiu: Da, dar fără să se ducă la Ambasada Rusiei, adică nu te duci la Ambasada SUA, dar te duci la aia a Chinei și te sprijină China, dar el nu se ducea la nimic. Și a doua, e foarte important ce spun eu, este luarea înainte cu temele. Vrea domnul Iohannis revizuirea Constituției, foarte frumos.

Monica Mihai: Hai să revizuim Constituția.

Ion Cristoiu: Și o revizuim și mai tare decât vrea el. Vrea domnul Iohannis vot în diaspora?

Monica Mihai: Hai să dăm trei zile la vot în diaspora.

Ion Cristoiu: Trei zile.

Monica Mihai: Și-au schimbat consilierii cei de la PSD acum.

Ion Cristoiu: Deci Iohannis nu putea să vină acum și să zică „adică cum trei zile”.

Monica Mihai: E mult trei zile.

Ion Cristoiu: Păi era mult trei zile, și atunci îi ia toate temele.

Monica Mihai: Rămâne să vedem care va fi strategia politică a PSD-ului în viitor. Până una-alta un caz care a atras atenția întregii țări și care e emoționat întreaga Românie este cazul fetiței Sorina și care urma să fie adoptată de o familie de români care era stabilită în Statele Unite și care în momentul de față situația îi este incertă pentru că în momentul de față adopția este blocată. Urmează să se stabilească în următoarele săptămâni dacă se va putea merge mai departe cu adopția, dacă nu Sorina riscă să se întoarcă într-un orfelinat pentru că nici la familia maternală, la asistentul maternal care a crescut-o până în momentul de față nu se va putea întoarce.

Ion Cristoiu: De ce , Curtea Constituțională de la Chișinău a dat două decizii (…) de ce nu se poate întoarce?”, a fost o parte a dialogului pe care îl puteţi citi integral pe cristoiublog.ro.

Te-ar putea interesa și: