Cristian Terhes: Europarlamentarii din PPE au votat în bloc ca să nu fie publicate integral contractele cu firmele producătoare de vaccinuri

Cristian Terhes: Europarlamentarii din PPE au votat în bloc ca să nu fie publicate integral contractele cu firmele producătoare de vaccinuriSursa: arhiva EVZ

Cristian Terhes, europarlamentar PNȚCD susține că românii din PPE au votat un amendament care ar fi permis ca anumite informații din contractele cu firmele care produc vaccinuri anticovid să nu fie făcute publice. Amendamentul nu a trecut, dar europarlamentarul spune că votul a fost clar unul de susținere pentru Ursula von der Leyen.

Cristian Terhes susține într-o postare pe rețelele sociale că europarlamentarii românii din PPE au votat ieri un amendament prin care s-ar fi permis ca informațiile din contractele cu firmele producătoare de vaccinuri să nu fie publicate integral.

„Europarlamentarii români din PPE au votat în bloc, 15 februarie 2022, pentru ca să nu fie publicate integral contractele cu firmele producătoare de vaccinuri. Europarlamentarii din PNL, PMP și UDMR au votat un amendament propus de grupul PPE la raportul pe 2020 al Ombudsmanului European prin care au dorit eliminarea solicitării adresate Comisiei Europene de a publica integral contractele semnate cu firmele producătoare de vaccinuri, precum și alte prevederi care apărau dreptul cetățenilor de a știi ce e cu aceste contracte“, scrie  europarlamentatul PNȚCD, Cristian Terhes pe Facebook.

Amendamentul nu a trecut

Europarlamentul spune că amendamentul a fost respins  chiar dacă a fost votat de colegii românii. El mai susține că doar Rareș Bogdan ar fi votat împotrivă.

„Amendamentul PPE a căzut la vot cu 509 voturi, doar 187 de europarlamentari votând în favoarea lui, marea lor majoritate fiind din PPE. Dintre toți europarlamentarii români din PPE, doar Rareș Bogdan a votat împotrivă. Aveți aici dovada clară că PPE-ul, o susține pe Ursula von der Leyen în acțiunile sale de încălcare a drepturilor europenilor și de semnare a contracte de miliarde de dolari cu firmele producătoare de vaccinuri într-un mod total lipsit de transparență“, a mai scris europarlamentul pe Facebook.

Ce s-a dorit a fi eliminat

Potrivit postării europarlamentarului din forma inițială a documentului menționat s-a dorit eliminarea următoarelor prevederi:

Interesul cetățenilor și principiul transparenței “trebuie să prevaleze asupra solicitării producătorilor de a introduce clauze de nedivulgare”.

Încurajarea “Ombudsmanul[ui] să își continue anchetele și să solicite Comisiei să publice versiuni necenzurate ale acestor acorduri prealabile de achiziție și acorduri de achiziție”.

Indemnul adresat Comisiei de a asigura “transparența deplină a tuturor detaliilor privind activitatea de cercetare și dezvoltare premergătoare creării vaccinurilor împotriva COVID-19 precum și privind achiziționarea și distribuirea acestora, publicând versiunile integrale ale acordurilor prealabile de achiziție și introducând obligația de a publica toate detaliile contractelor viitoare “

Sublinierea “că orice lipsă de transparență în contextul pandemiei de COVID-19 contravine dreptului cetățenilor de a fi informați și creează condiții propice pentru dezinformare, alimentând neîncrederea”

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News