Evenimentul Zilei > Politica > CRISTIAN SIMA, amintiri DEVASTATOARE despre CĂTĂLIN PREDOIU: Era obsedat să ajungă prim-ministru. Pentru asta negocia cu Hrebenciuc, cu liberalii, era dependent de Traian Băsescu!
CRISTIAN SIMA, amintiri DEVASTATOARE despre CĂTĂLIN PREDOIU: Era obsedat să ajungă prim-ministru. Pentru asta negocia cu Hrebenciuc, cu liberalii, era dependent de Traian Băsescu!

CRISTIAN SIMA, amintiri DEVASTATOARE despre CĂTĂLIN PREDOIU: Era obsedat să ajungă prim-ministru. Pentru asta negocia cu Hrebenciuc, cu liberalii, era dependent de Traian Băsescu!

Cristian Sima, cunoscut publicului drept "Brokerul Fugar", a publicat în 2012 pe FB un amplu episod despre Cătălin Predoiu, fostul ministru al Justiției și actual candidat al PNL la Primăria Capitalei. În acest context credem că este de interes să reluăm fragmentul. Este un ghiveci politic tipic dâmbovițean în care sunt amestecate ambiții, servicii de informații, jocuri de culise, totul la umbra lui Traian Băsescu.

Decembrie 2011.

Reuniune la Bruxelles.Situația datoriilor publice ale multor țări europene devine din ce în ce mai greu de controlat.Cameron părăsește intempestiv reuniunea, lăsînd cuplul "merkozy" să se descurce cu moneda europeană. Băsescu se întoarce de la Bruxelles preocupat de situația economică dar și mai preocupat de scăderea popularității guvernului Boc și a sa personal.Vrea să schimbe primul ministru, dar Boc nu cedează, nu vrea să demisioneze.Conduce guvernul prin mîna lui Predoiu, omul său de încredere în guvern.În guvern e haos, nimeni nu mai ascultă nici de Boc , nici de Băsescu, toți sunt disperați.Informațiile le primesc de la Predoiu. Ideea lui Băsescu e să-l aducă pe George Maior prim ministru să-l țină 2 ani și să-l pregătească să devină viitorul președinte. Maior joacă la două capete și începe să aibă întîlniri de taină cu cîteva umbre importante din PSD.

Predoiu speră ca Boc să demisioneze și el să fie numit prim ministru. Mergem în birlogul SRI, în vechea casă făcută de Carol pentru Lupeasca. E stînjenitoare, un amestec de comunism, brancovenism și noile gusturi post decembriste. E o casă în care nu te simți în nicun secol. La masă, eu, Predoiu, Dăianu, Maior, Coldea. Predoiu a cerut întîlnirea pentru a le povesti ce se întîmpla dacă euro va cădea, sau dacă se va sparge în două,(…)Coldea pare cel mai inteligent și respinge categoric această soluție. La sfîrșit situația rămîne la fel și nu se trage nicio concluzie. După un timp Predoiu îmi spune:"au zis că ești deștept, dar ești incontrolabil". Foarte deștept nu cred că am fost pentru că eu vedeam Germania retrăgîndu-se din euro și deși și azi cred același lucru nimic nu ne face să credem că se va întîmpla. Maior e foarte sigur de sine, vorbește puțin și pune accentul pe instituțiile statului care sunt pregătite și vor acționa conduse de BNR. 

Ianuarie 2012.

Situația se înrăutățește la noi dar pare a se inbunatati în afară. Afară începe marea tipărire de bani la noi deficitul bugetar e incontrolabil și colac peste pupăza apar manifestații în piață, urmare a gafei cu Arafat. Boc cedează și e de acord să demisioneze.Maior e convins că îi va lua locul, Predoiu la fel. Băsescu joacă la cacialma

Februarie 2012.

Boc demisionează. Predoiu e numit prim ministru interimar și e f fericit crezînd că va rămîne pînă la capăt. Boc părăsește Palatul Victoriei luînd paltonul lui Predoiu, cu 10 numere mai mare, e debusolat, nimeni nu-l mai bagă în seamă. Această numire total ciudată a fost făcută pentru orgoliul lui Predoiu că să-l țină aproape.El e dependent de Băsescu 100% și e convins că Băsescu are nevoie de el pentru a face numirile la Parchet și DNA, faimoasa rocadă. În noiembrie 2011 în trenul de Geneva, mergînd la un concurs de golf , Predoiu este sunat de Băsescu și se ridica automat în picioare. Revenim. Seara este numit Mihai Răzvan Ungureanu, Predoiu e decepționat, dar Băsescu îl liniștește cu chestia că oricum va putea să-și pună pe cartea de vizită ex prim ministru.(după ce a părăsit min justiției pe cartea de vizită a lui Predoiu scria ex prim ministru, ex min de externe, ex ministru justiției, arăta înfiorător). Cum i-am dat în folosință birourile de la WBS, comandase și o plăcută cu aceaste inscripții.

MRU nu e votat încă de parlament, așa că Predoiu se ocupă cu deszăpezirile și se bucură încă cîteva zile de putere. MRU ajunge la Palatul Victoriei, e debusolat, dar Predoiu conduce guvernul timp de peste o luna, chiar din biroul lui MRU. MRU se ocupă doar de imagine, nu de guvern, e deja în campanie prezidențială. MRU începe să facă troc pentru imagine. Își aranjează întrebările la Gâdea și reușește să plece învingător. Mă cheamă la Palatul Victoriei. Îl întreb pe Predoiu ce vrea de la mine. MRU vrea un troc, să mă pună șef la Consiliul Consultativ și eu să-i garantez susținerea de la Hotnews. Îi comunic prin Predoiu că nu mă amestec în politica editorială și întîlnirea nu mai are loc. MRU face acel consiliu mamut, totul la troc. Blănculescu fiind cel mai lingău este numit secretar. Peste doar cîteva luni, Blănculescu îl va critică pe MRU și va deveni consilierul lui Ponta. Acel consiliu nu se va întîlni nici măcar o singură data, era doar o chestie de a da ceva la schimb fără dorința de a schimba ceva în economie.

MRU devine arogant, țipă la miniștri, îi jignește și evident apar animozități în PDL. Băsescu nu-l salvează, ba chiar pune paie pe foc. Numirea lui MRU era doar pentru a-i arată pisica lui George Maior care nu fusese ascultător, cel puțin așa-mi relatează Predoiu. Predoiu e convins că Băsescu îl are pe el drept cartea salvatoare și că Maior și MRU vor dispărea cu timpul fiind deja arși politic. Predoiu organizează întîlniri pentru vezi doamne salvarea României și schimbarea mentalității politice. Participă Iulian Chifu de la Cotroceni, Mihnea Constantinescu de la SIE, Daniel Dăianu, eu și din cînd în cînd și alții. Predoiu e convins că într-un an va fi milionar și în doi ani, președinte.

Vreau să precizez că nu cred că a luat un ban cît a fost ministru, a trăit doar din ce i-am cîștigat eu la bursă. Deja din martie se știe că MRU va cădea pe mîna lui Oprea și a cîtorva pesedisti. Ceea ce nu se știe e că nu Predoiu va fi succesorul. Predoiu îmi repetă că el e singurul politician care se poate înțelege și cu liberalii și cu Hrebenciuc. A dovedit-o cînd a trecut codurile și Băsescu merge pe mînă lui. Băsescu i-o va trage a doua oară, tot cu zîmbetul pe buze.  

Aprilie 2012.Se vorbește deja de moțiunea de cenzură. MRU e liniștit, Predoiu e convins că va trece. Începe deja din proprie inițiativă să negocieze cu liberalii și Hrebenciuc. Nimeni nu-l bagă în seamă. Moțiunea trece, guvernul MRU cade. Predoiu realizează în ultima clipă că nu va fi prim ministru, dar speră să rămînă ministru la justiție. Ponta îi face propunerea, se duce la Băsescu să primească girul și să-l roage să insiste pe lîngă Ponta. Mi se pare ciudat, dar văzînd sms-urile cred că e posibil ca Ponta să-l lase la Justiție. Încerc să schimb toți banii bursei în dolari, reușesc să schimb doar 2 milioane pentru că toți din CA se opun. Eu plec la Paris de 1 mai, Predoiu rămîne pe baricade. Primesc la Paris sms de la Predoiu: Crin și Voiculescu se opun , nu voi fi ministru la justiție.

Predoiu vrea un post la SIBEX, eu nu pot să îl ofer, ne certăm. 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.