„Planul de încetare a focului impus de Ucraina nu a fost respectat de rebelii din Est şi acest lucru a dus aşa, cum ştim, la ofensiva armatei ucrainene pentru a apăra integritatea teritorială a ţării. Unii consideră că este o veste bună revocarea autorizării consiliului Federaţiei de la folosi forţa în Ucraina, dar cred că nu trebuie să fim naivi şi să credem că Vladimir Putin a renunţat la planurile sale în legătură cu Ucraina, mai ales că dispune şi de alte temeiuri legale pentru a-şi continua agresiunea”, a afirmat Preda în plenul PE, cu prilejul unei dezbateri consacrate situaţiei din Ucraina.

Potrivit acestuia, „ar fi o eroare majoră” ca UE să creadă în propaganda rusă, „o eroare foarte periculoasă pentru securitatea UE şi pentru revoluţia Ucrainei”.

„Cred că ne aflăm într-un moment critic, în această criză, şi Ucraina are nevoie mai mult ca niciodată de sprijinul nostru. De altfel, în ultimele zile, atât preşedintele Poroşenko, cât şi NATO şi administraţia americană, au atras atenţia asupra faptului că Rusia continuă să furnizeze armament greu, echipamente militanţilor separatişti şi le permite acestora să intre liber în Ucraina. Deci trebuie să continuăm să facem presiuni asupra Moscovei”, a mai spus europarlamentarul.