Cristian Cioacă, demers nou pentru eliberare. Informații exclusive despre viața lui în cei 11 ani de pușcărie

Cristian Cioacă, demers nou pentru eliberare. Informații exclusive despre viața lui în cei 11 ani de pușcărie Sursă: Arhiva EvZ

Evz prezintă amănunte neștiute despre cum s-au scurs cei 11 ani de detenție pentru Cioacă, închis pentru uciderea soției sale, Elodia. Peste doar câteva zile, Cristian Cioacă se va afla din nou în fața comisiei de liberare condiționată a Penitenciarului Colibași.

 

Speranțele fostului ofițer de poliție, condamnat la 15 ani și 8 luni de închisoare pentru uciderea soției sale, avocata Elodia Ghinescu, sunt mari. El e aproape convins că va păși în libertate atâta vreme cât dosarul de penitenciar este fără de pată, precum foaia matricolă a unui elev olimpic. EvZ a aflat în exclusivitate amănunte neștiute din viața de pușcăriaș a lui Cioacă.

Investigațiile au început pentru dispariția femeii

Cazul ”Elodia” este unul care acum 16 ani a dat serios de furcă anchetatorilor și care, datorită particularităților sale judiciare, ar putea fi oricând obiect de studiu pentru viitorii investigatori aflați acum pe băncile școlilor ”Internelor”. Avocata Elodia Ghinescu dispare fără urmă în noaptea de 29 spre 30 august 2007, iar soțul ei, polițistul Cristian Cioacă devine principal suspect în dosarul în care cercetările demarau doar pentru dispariție. Punctul de pornire al investigațiilor a fost întârzierea de câteva zile, considerată suspectă, cu care Cioacă a anunțat că soția sa este de negăsit.

Ne puteți urmări și pe Google News

Petele de sânge au complicat ancheta

A urmat o verificare amănunțită a apartamentului conjugal din Brașov unde au fost descoperite mai multe pete de sânge ce s-au dovedit a fi ale Elodiei, fapt care avea să mute ancheta pe un alt făgaș. Deja, se contura o agresiune, ba chiar o posibilă crimă căreia i-ar fi căzut victimă avocata despre care, nici până în ziua de azi, nu se știe nimic. Zone întinse din județele Brașov, Argeș, Covasna, Harghita și Sibiu au fost fost scotocite de investigatori în căutarea de probe care să facă lumină în caz.

Soții Cristian Cioacă și Elodia Ghinescu

La distanță de câteva luni de la începtul anchetei, într-o pădure au fost descoperite mai multe obiecte care aparțineau soților Cioacă și Ghinescu, precum și o uniformă de polițist care păstra niște urme de sânge. Chiar dacă probele adunate conturau din ce în ce mai mult ipoteza unei crime, Cristian Cioacă nu a spus niciodată ce s-a întâmplat. A lăsat investigatorii să muncească fără să le ofere nici un indiciu. De-a lungul anilor, lacuri și păduri din zona județului Brașov, dar și din alte zone din țară au fost amănunțit cercetate în căutarea trupului femeii. Totul a fost în zadar.

Condamnat fără cadavrul soției dispărute

Chiar și fără trupul soției sale dispărute fără urmă, dar cu destule probe, spun anchetatorii, care să-l acuze, fostul polițist - la acea vreme ofițer la Ordine Publică la Poliția din Brașov - a fost condamnat la 22 de ani de închisoare pentru omor și profanare de cadavre. Pedeapsă care avea să-i fie redusă la de magistrații Curtii de Apel Pitești la 15 ani și opt luni pentru lovituri cauzatoare de moarte.

”Curtea de Apel Pitești i-a schimbat încadrarea juridică din omor în lovituri cauzatoare de moarte. Așa, cu tot cu un spor, a primit doar 15 ani și opt  luni. A fost tot ce s-a putut obține pentru acea infracțiune. Oricum, e o pedeapsă mică pentru gravitatea faptelor sale”, ne-a declarat Crina Radu, avocata familiei Elodiei Ghinescu.

În 11 ani de pușcrie, nici o sancțiune și peste 100 de recompense

Acum, după 11 ani de detenție, Cristian Cioacă, închis la pușcăria din Colibași unde își execută pedeapsa în regim semideschis, este iar cu un picior în libertate. Peste un deceniu, fostul polițist l-a petrecut după gratii fără ca măcar să aibă o abatere cât de mică de la regulamentele pușcăriei. Ba dimpotrivă. Surse din Peniteciarul Colibași ne-au dezvăluit că deținutul Cioacă a primit peste 100 de recompense ce constau în sporirea numărului de vizite și de suplimentarea pachetelor, dar și în permisii de week-end și vizite intime.

Muncește la spălătorie și e căutat de familie

”Deținutul (n.r. Cristian Cioacă) nu a creat nciodată probleme. Nu are nici măcar o sancțiune și a fost recompensat de peste 100 de ori pentru felul în care participă la activitățile din penitenciar (n.r. cursuri și programe educaționale). Nu are un regim preferențial, nu a cerut protecție, așa cum îi permite legea în calitate de fost polițist. Este într-o cameră cu 7-10 deținuți în regim semideschis și muncește la spălătoria închisorii. Familia îl caută o dată la două, poate trei luni”, au dezvăluit pentru EVZ surse din penitenciar.

”De Paște, Cioacă a fost acasă”

Cu acest gen de referințe, Cioacă va intra la data de 10 mai în comisia de liberare condiționată de la Peniteciarului Colibași. Posibilitatea ca fostul polițist să fie liber înainte de ispășirea întregii pedepse nu este văzută ca  o normalitate de avocatul Crina Radu, cea care în toți acești ani a apărat interesele familiei Ghinescu.

”În opinia noastră - a mea și a familiei Ghinescu -, comisia de liberare condiționtă nu ar trebui să-i  admită (n.r lui Cioacă) cererea de liberare condiționată. Da, poate are un dosar excelent de penitenciar, o comportare exemplară în închisoare, dar așa trebuie să se poarte un deținut. Din informațiile mele a avut mereu un statul privilegiat. A primit permisii dese de week-end și vizite intime. Chiar de Paște a fost acasă ultima oară. Asta nu trebuie să-l împiedice să-și execute întreaga pedeapsă. Comisia și instanța trebuie să țină cont și de felul în care pe durata cercetărilor Cioacă nu a arătat nici un regret, nu a recunocut fapta și chiar a încercat să șteargă urmele infracțiunii. E un model negativ pentru societate care, pus în libertate mai devreme, ar încuraja și pe alții să procedeze la fel”, a mai declarat avocatul Crina Radu.

Mormântul gol al Elodiei, o piatră funerară pusă pe pământ 

Pentru că trupul Elodiei Ginescu nu a fost descoperit niciodată, mama avocatei i-a făcut un mormânt în cimitirul Albești, chiar lângă cel unde se odihnește tatăl femeii dispărute, care a rămas gol. Acolo, familia a pus pe pământ o piatră funerară unde să poată așeza o floare și să aprindă o lumânare.

Despre Patrick, fiul lui Cioacă și al Elodiei, familia Ghinescu nu mai știe mare lucru pentru că băiatul, care la sfârșitul anului trecut a împlinit 18 ani, este crescut – departe de bunicii materni - de sora fostului polițist care acum se vrea iar în libertate.

Dacă va primi aviz favorabil de la comisia închisorii din Colibași, Cristian Cioacă va trebui să mai aștepte și confirmarea instanței Judecătoriei Pitești, dar și un eventual recurs făcut de procurori. În cazul în care decizia va fi aceea de a rămâne în continuare după gratii, fostul polițist va putea contesta, la rându-i, hotărârea.