Evenimentul Zilei > Justitie > CRIMA de acum 18 ani. Mărturii CUTREMURĂTOARE ale profesoarei, înainte de a fi UCISĂ. „Mă va omorî dacă află că plec”
CRIMA de acum 18 ani. Mărturii CUTREMURĂTOARE ale profesoarei, înainte de a fi UCISĂ. „Mă va omorî dacă află că plec”

CRIMA de acum 18 ani. Mărturii CUTREMURĂTOARE ale profesoarei, înainte de a fi UCISĂ. „Mă va omorî dacă află că plec”

Detalii uluitoare ies la iveală din declarațiile rudelor, prietenilor și foștilor colegi ai Mihaelei Fulga, tânăra profesoară de limba chineză, ucisă în urmă cu 18 ani. Surse judiciare au dezvăluit, pentru „Evenimentul zilei”, că, înainte să moară, Mihaela le spunea apropiaţilor că nu îl poate respinge mai mult pe Dan Păcurariu, principalul suspect în acest caz, deoarece atât el şi cât părinţii săi sunt persoane influente şi i-ar putea distruge cariea. Una dintre colegele cu care a vorbit, cu câteva zile înainte de a fi ucisă, i-a spus că se teme că va fi omorâtă de profesor, Apoi, cea de a doua iubită a profesorului, pe care o chema tot Fulga, a fugit în Turcia de frica acestuia după o mărturisire șocantă. Profesorul a fost reţinut pe 8 martie 2016, însă judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au decis cercetarea lui sub control judiciar. Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti au făcut recurs şi aşteaptă, acum, verdictul judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti.

Martorii audiați în cazul crimei care a avut loc pe 26 iunie 1998, în Cartierul Titan, din București, au declarat anchetatorilor că Dan Păcurariu era, efectiv, obsedat de Mihaela Fulga. În cei câțiva ani de relație dintre cei doi, profesorul Dan Păcurariu a cerut-o, de mai multe ori, de soție, însă a fost refuzat. Tânăra profesoară voia doar o relație de amiciție și să își continuie viața. Cu toate acestea, profesorul o prezentase cunoscuților ca „viitoarea lui soție”.

A angajat-o la TVR

Mihaela Gabriel Fulga a fost studentă a Facultăţii de Filologie din cadrul Universităţii Hyperion, promoţia 1991-1995. După terminarea facultăţii aceasta a fost angajată ca profesoară de limba chineză în cadrul Liceului „Mihail Sadoveanu”, având totodată şi un contract de colaborare cu Televiziunea Română (TVR), ca redactor.

În timpul facultăţii, ea a fost studenta lui Dan Păcurariu, perioadă în care între cei doi s-a stabilit o relaţie mai apropiată, intimă chiar, ce a continuat şi după absolvire. La început, relaţia celor doi era de comun acceptată, Mihaela fiinf ajutată în carieră de către fostul ei profesor. După absolvirea facultăţii, Dan Păcurariu a ajutat-o să încheie un contract cu TVR și tot el a fost cel care a obținut angajarea tinerei, ca profesoară de limba chineză, la Liceul „Mihail Sadoveanu”.

A forțat-o pe directoare să îi dea Mihaelei postul de profesor

Directoarea liceului le-a spus anchetatorilor că, la un moment dat, s-a trezit cu Dan Păcurariu în biroul ei și s-a prezentat drept prieten de familie al Mihaelei Fulga care formulase o cerere de suplinire. Profesorul universitar i-a cerut directoarei, nici mai mult, nici mai puțin, decât să treacă pe cererea de suplinire că are disponibile ore de limba chineză. Atunci când directoarea i-a spus lui Păcurariu că existau mai multe cereri depuse pentru postul de profesor suplinitor, acesta a trecut la amenințări. I-a spus că este prieten cu profesori din conducerea Inspectoratului Şcolar București. Directoarea a cedat și a angajat-o pe Mihaela. Tot profesorul a apelat la un student de al lui, martor în dosar, pe care l-a convins să o ia în spațiu pentru ca Mihaela să obțină viza de flotant, în municipiul Bucureşti.

Punea studenții să o supravegheze

Dan Păcurariu

La început, relaţia celor doi era de comun acceptată, ea având interesul ca să o ajute, iar el să beneficieze de serviciile sexuale ale tinerei. În timp, însă, relaţia s-a degradat ca urmare a manifestărilor excesive de gelozie ale profesorului.  Păcurariu devenise extrem de posesiv şi chiar violent, martorii afirmând că el a și lovit-o. O urmărea la locurile de muncă, pe stradă, o aştepta ore întregi pe holul blocului, o suna în mod frecvent să vadă unde este şi la ce oră ajunge acasă sau chiar îşi punea studenţii să o urmărească.

Vecină:„Era disperată, din cauza lui”

Una dintre martorele din acest dosar de crimă, proprietara unui magazin, a declarat că, la sfârșitul anului 1996, Dan Păcurariu a venit să cumpere bijuterii pentru Mihaela. După aproximativ o lună, profesorul s-a întors, împreună cu Mihaela Fulga, și i-a achiziționat acesteia un lanț și o brățară din aur, model „Bismark”, daruri la care profesoara părea indiferentă.

O altă martoră, vecină, le-a spus anchetatorii că Dan Păcurariu o aștepta ore întregi la ușă pe Mihaela, venea cu flori și suna insistent la sonerie. Aceeași femeie susține că, la un moment dat,  Mihaela, ca să scape de el, l-a amenințat cu un pistol, cel mai probabil de jucărie. „Era disperată din cauza lui”, a dezvăluit vecina.

Primele temeri

O profesoară de la Liceul „Mihail Sadoveanu”, acolo unde lucra Mihaela Fulga, a declarat faptul că, înainte cu aproximativ două săptămâni de moartea colegei sale, a găsit-o în cancelaria liceului certându-se cu Dan Păcurariu. Imediat după plecarea profesorului, Mihaela i-a spus colegei: „Eu de mâna ăstuia voi muri!” .

Și din declarația mamei tinerei ucise reiese nivelul de exasperare la care ajunsese profesoara care era terorizată de către Păcurariu. Fiica sa i-a spus, la un moment dat, că dacă profesorul nu o va lăsa în pace îl va omorî.

Când Fulga a devenit o obsesie

Din relatările altor martori audiați în acest caz reiese că Dan Păcurariu făcuse o adevărată obsesie pentru Mihaela Fulga. Spre exemplu, o prietenă a profesorului a relatat că, în vara anului 1997, acesta a început să o viziteze destul de des la magazin. De fiecare dată vorbea despre Mihaela şi îi arăta o poză a ei pe care o săruta. Și un student de al profesorului a declarat că dascălul ajunsese să vorbească despre tânăra ucisă într-o manieră obsedantă. Studentul spunea că, înainte, Dan Păcurariu, ca profesor, era un om echilibrat, retras şi foarte puţin comunicativ, apropiat numai de persoane de acelaşi nivel intelectual cu al său. Cu toate acestea începând din anul 1997 Dan Păcurariu se schimbase foarte mult, devenind irascibil. După sărbătorile de iarnă din acel an, mai exact la începutul anului 1998, devenise foarte nervos, agitat, avea izbucniri nervoase pe care, altădată, le stăpânea. În ultima vreme, orice discuţie o purta cu Dan Păcurariu se termina negreşit cu subiectul Mihaela şi relaţia lor, ajungând chiar agasant uneori.

Obiectele Mihaelei, în casa profesorului, după 14 ani

O dovadă a obsesiei față de Mihaela Fulga a fost și descoperirea, la profesor acasă, a mai multor bunuri care i-au aparținut victimei. Astfel, pe 29 mai 2012, atunci  când polițiștii criminaliști au descins în apartamentul său, la mai bine de 14 ani de la omor, au fost descoperite: copia unui buletin de identitate al Mihaelei Fulga, un bilet semnat „Mihaela”, în care scria „Pentru Dan.Aşteaptă-mă.Vin repede”. un calendar chinezesc al anului 1998, cheia de la garsoniera tinerei ucise, două pliante de lapte „Fulga”, o carte cu titlul „Fulga.Aventura Spaţială” etc. Toate aceste indicii au fost desoperite de anchetatori, în condiţiile în care profesorul susţinea că nu dezvoltase vreo obsesie pentru Mihaela, relaţia lor răcindu-se la începutul anului 1998, iar în declaraţia dată în faţa anchetatorilor, în luna mai 2012, scria că a fost îndrăgostit de ea doar până prin 1996, iar la momentul decesului era cel mult o relaţie de prietenie. În plus, de la nicio altă femeie pe care a cunoscut-o nu păstrase bunuri.

L-a agresat pe un coleg de la televiziune

În perioada în care profesorul o hărţuia pe Mihaela, susţin anchetatorii, de la începutul anului 1998, el a dezvoltat o relaţie cu o studentă cu numele de Fulga. Fata avea să declare anchetatorilor că profesorul i-a povestit despre relaţia pe care o avuse cu Mihaela, spunându-i că el îi plătise garsoniera. Păcurariu i-a mărturisit studentei că, într-o zi, a văzut-o pe profesoară ieşind împreună cu un coleg de la TVR, martor în dosar, pe care l-a apucat de guler şi l-a luat la întrebări, iar tânărul s-a speriat.I-a mai povestit şi că o urmărea pe Mihaela, o aştepta în faţa uşii, însă aceasta nu îl primea în casă tot timpul, iar odată a intrat cu forţa şi a găsit-o cu o rudă.

“Mă va omorî dacă află că plec”

Mama tinerei ucise a declarat că, după moartea fiicei sale, într-o discuţie telefonică purtată cu directoarea liceului “Mihail Sadoveanu”, a aflat că pe data de 25 iunie 1998 fata ei a fost la liceu împreună cu Dan Păcurariu. Atunci a aflat profesorul că Mihaela urmează să plece în China. Mama a mai spus anchetatorilor că Mihaela îi spusese că Dan Păcurariu nu trebuia să afle despre această plecare şi i-a zis: “Mă va omorî dacă află că plec”.

O altă martoră a spus că Păcurariu aflase că Mihaela urma să plece în China, acesta fiind total împotrivă. Acesta a fost practic factorul declanşator al comiterii omorului, susţin oamenii legii, realizând, în acel moment, că pierde controlul pe care avea impresia că îl deţine asupra victimei. Din analiza convorbirilor telefonice a rezultat faptul că, în perioada critică, 26 – 30 iunie 1998, Dan Păcurariu a apelat-o pe Mihaela cu o frecvenţă cu totul neobişnuită: de 32 de ori în trei zile.

Părinţii au minţit pentru el

Dan Păcurariu

După moarte Mohaelei, profesorul a încercat să îşi creeze un alibi, susţin anchetatorii, arătându-se îngrijorat că tânăra nu răspundea la telefon. Acest alibi a fost, încă de la început, susţinut de către tatăl lui, rector al Universităţii Hyperion, persoană influentă la vremea respectivă. Dumitru Păcurariu susţinea că fiul său şi-ar fi petrecut întreaga seară acasă împreună cu părinţii, sărbătorind aniversarea căsătoriei lor.

Apoi,  tot pentru a-şi crea un alibi, după comiterea faptei, profesorul a mers la uşa garsonierei în care se afla cadavrul Mihaelei, şi i-a lăsat pe uşă un bilet, semnat personal, datat „27.06, 15h45´, în care scris:„Mhaela,Te-am căutat la ambele telefoane, la cel fix nu răspunde nici măcar robotul; la mobil numai căsuţa poştală.”. În acest context, o vecină a lui Păcurariu a declarat că, după data crimei, 26 iunie 1998, până când a aflat din presă că Mihaela a fost ucisă, profesorul a plecat în fiecare dimineaţă de la domiciliu în jurul orei 5.00, lucru nemaiîntîlnit până atunci, revenind după aproximativ două ore, de fiecare dată „părând foarte îngrijorat”.  Cel mai probabil, el mergea în aceste momente, când erau cele mai mici şanse să fie observat, pentru a verifica dacă a fost descoperit cadavrul.

 A dat vina pe chinezi

Pentru a orienta cercetările spre alte ipoteze, Dan Păcurariu a încercat, încă de la primele declaraţii date în faţa poliţiştilor, chiar la faţa locului. El a ajuns imediat după descoperirea cadavrului împreună cu părinţii săi şi a spus anchetatorilor că vinovaţi de uciderea victimei ar putea fi din rândul cetăţeni chinezi cu care Mihaela intra în contact, în calitate de translator. Această variantă este infirmată de probele strânse de oamenii legii din care reiese că profesoara era apreciată de către toţi cetăţenii chinezi cu care intra în contact, întrucât îi ajuta în afacerile pe care le aveau în România.

A spus că Mihaela a fost ucisă, înainte de descoperirea cadavrului

Un alt aspect deosebit de important reiese din delaraţia studentei Fulga, iubita  oficială a profesorului, care a mărturisit că Dan Păcurariu i-a zis că Mihaela a fost omorâtă, în ziua de 29 iunie 1998, în jurul orei 17.00, deşi cadavrul acesteia a fost descoperit abia în jurul orei 23.00. „L-am sunat pe Dan în jurul orelor 17-18 şi acesta mi-a spus că Mihaela a fost omorâtă. Mi-a spus că a văzut-o şi că este şocat”, a spus studenta. În apărarea sa, profesorul a spus că studenta Fulga a înţeles greşit şi că ar fi zis că “probabil a fost omorâtă”. Cert este că alţi doi martori au susţinut că, la aflarea veştii, studenta a intrat în panică, bănuindu-l din prima clipă că este autorul omorului. De frică, ea s-a dus la o prietenă şi i-a cerut să doarmă la ea. Apoi, cele două tinere s-au dus la un amic comun. După descoperirea crimei, studenta a plecat la părinţi, în municipiul Roman. I-a zis mamei să vină cu ea, în Bucureşti, fiindcă îi este frică ca Dan Păcurariu să nu o omoare şi pe ea. Mama studentei Fulga a declarat că, de frică, fiica ei a plecat în Turcia.Înainte de aceasta, însă, i-ar fi spus lui Păcurariu să se ducă la poliţie dacă e vinovat, însă, de atunci, profesorul a rupt orice legătură cu ea şi şi-a închis telefonul mobil.

Întrebat fiind de anchetatori, Dan Păcurariu a spus că a aflat de moartea Mihaelei pe 29 iunie 1998, în jurul orelor 23:00, când a sunat-o din nou pe aceasta pe telefonul fix şi i-a răspuns un poliţist care i-a spus că prietena sa a fost găsită decedată. Or, operatorul telefonic a transmis că pe postul telefonic fix instalat la locuinţa victimei nu a fost primit niciun apel în seara descoperirii cadavrului.