Evenimentul Zilei > Justitie > Crimă cutremurătoare la Iași. De la un grătar cu mici, după gratii la răcoare. Care este sențința magistraților
Crimă cutremurătoare la Iași. De la un grătar cu mici, după gratii la răcoare. Care este sențința magistraților

Crimă cutremurătoare la Iași. De la un grătar cu mici, după gratii la răcoare. Care este sențința magistraților

Magistrații de la curtea de Apel Iași s-au pronunțat, joi, în dosarul criminalului din comuna Dragomirești.

Astfel, Constantin Gabriel Diţă, de 35 de ani, din Hlăpeşti, comuna Dragomireşti, acuzat că l-a ucis pe tatăl concubinei sale, într-un sat din judeţul Vaslui, dar şi de atentat la viaţa concubinei, a fost condamnat definitv, pe data de 30 iulie, la Curtea de Apel Iaşi. Criminalul a fost condamnat la 27 de ani de închisoare cu executare și la plata unor daune pentru familia victimelor, despăgubiri materiale şi morale de 50.000 de euro.

Anterior, în aprilie 2020, Tribunalul Vaslui pronunţase aceeaşi sentinţă, dar acuzatul a contestat-o la Curtea de Apel Iaşi.

Instanţa de fond i-a interzis inculpatului mai multe drepturi, printre care să se apropie de femeia căreia a fost la un pas să-i ia viaţa timp de cinci ani după ce execută pedeapsa.

„Interzice (…) dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de armă, dreptul de a comunica cu victima H.I.C sau cu membri de familie ai acesteia, ori de a se apropia de acestea, dreptul de a se apropia de locuinţa, locul de muncă sau alte locuri unde victima H.I.C desfăşoară activităţi sociale) pe o durată de 5 ani după executarea pedepsei închisorii, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate“, conform instanţei.

Crima a avut loc în după amiaza zilei de 11 iunie 2019, în localitatea Barboşi, un sat de lîngă Huşi.

Cu sânge rece, bărbatul a ieșit în stradă unde a spus unei vecine ceea ce făcuse, apoi s-a urcat în maşină şi şi-a văzut de drum. A venit pînă la Piatra Neamţ, unde s-a predate la secția de polișie din acea localitate.

Tatăl concubinei, un bărbat în etate de 85 de ani, a decedat, iar femeia a ajuns la spital cu multiple leziuni şi în stare gravă.

Totul a început la locuința din satul Bărboși unde locuia criminalul împreună cu concubine sa și bătrânul de 85 de ani.

Nu se ştie ce l-a împins la atacul sîngeros, dar cel mai probabil ar fi vorba de un conflict spontan, pe fondul consumului de bături alcoolice.

După mai multe pahare s-au dus cu toții la un vevin pentru un grătar.

„După ce au terminat grătarul, bătrînul şi fiica au plecat acasă, el a rămas în curte şi a vorbit urît, a fost dat afară. Cînd a trecut nepoata la vale, el a zis: „«Să te duci în sus, că am făcut o faptă gravă». A venit aici şi a găsit nenorocirea“, declara un localnic.

„Fiica bătrînului prezenta o fractură de femur şi alte plăgi tăiate, motiv pentru care a fost transportata la spitalul din Huşi pentru îngrijiri”, a declarat asistentul de la Ambulanţă.

Între timp, principalul suspect a ajuns cu maşina la Piatra Neamţ şi s-a predat oamenilor legii.

„Avem de a face cu un omor şi sînt suspiciuni pentru săvîrşirea unei infracţiuni de tentativă de omor. Autorul s-a predat lucrătorilor de poliţie din Neamţ“, declara procurorul Sorin Armeanu, de la Parchetul Vaslui, potrivit monitorulneamt.ro