Evenimentul Zilei > Social > Creștere record a salariului mediu net din învățământ. La cât a ajuns acesta
Creștere record a salariului mediu net din învățământ. La cât a ajuns acesta

Creștere record a salariului mediu net din învățământ. La cât a ajuns acesta

În ultimii cinci ani, salariu mediu net din învățământ a crescut cu 122%, adică cu suma de 1.796 de lei. În prezent acesta a ajuns la 3.239 de lei, conform Institutul Național de Statistică. Anul trecut, din ianuarie 2018 până în ianuarie 2017, s-a înregistrat cea mai mare creștere (nominală și procentuală) a salariului mediu net din învățământ, acesta crescând cu 36%, adică cu suma de 862 lei. Este pentru prima dată când salariu mediu net din Educație a depășit pragul de 3000 de lei.

În ianuarie 2019, față de ianuarie 2018, a avut loc cea mai mare creștere procentuală din ultimii 5 ani, potrivit datelor disponibile online din baza de date a Institutului Național de Statistică. Luna ianuarie 2019 a fost prima lună în care personalul din Educație a primit, ca întreg sectorul bugetar, o creștere salarială, reprezentând 25% din suma rămasă de plată până la grila salarială din 2022, prevăzută de Legea 153, informează edupedu.ro

 

Tot din ianuarie 2019 personalul din Educație a primit și indemnizația de hrană în cuantum de două salarii minime brute pe economie, pe an, distribuită lunar.

În plus, față de ceilalți angajați, cadrele de predare din Învățământ au primit în ianuarie, pentru luna decembrie 2018, sporul de 10% pentru suprasolicitare neuropsihică conform art. 16 din legea 153.

Este pentru prima dată în ultimii ani când salariul mediu net din Educație trece de pragul de 3 mii de lei.