Creditele, mai greu de obținut. Regulament impus de UE

Creditele, mai greu de obținut. Regulament impus de UESursa foto: Arhiva EVZ

Accesul la creditele bancare nu va mai fi atât de ușor. Conform noilor norme aprobate de Parlamentul European, băncile au obligația să înăsprească procedura prin care acordă împrumuturi. Pachetul de măsuri aprobat de oficialii europeni incluse cinci cerințe de care instituțiile bancare trebuie să țină cont atunci când analizează solicitările clienților.

Împrumuturi bancare, acordate după noile măsuri UE

Oficialii europeni au aprobat Regulamentul (UE) 2024/1623, acesta aducând o serie de modificări pentru domeniul bancar. Odată cu implementarea acestuia la nivel european, băncile nu vor mai acorda împrumuturi la fel de ușor.

UE înăsprește cerințele legate de riscurile de credit, de ajustare a evaluării acestuia, precum și cel de piață. De asemenea, riscul operațional și nivelul minim al producției sunt două aspecte cheie în noul pachet de măsuri.

Noi obligații pentru bănci

În urma aprobării Regulamentului 2024/1623, băncile vor impune măsuri mai restrictive în ceea ce privește acordarea creditelor. Dincolo de aceste norme care includ gestionarea riscului de către instituțiile bancare, UE își reafirmă angajamentul vizavi de standardele internaționale.

Pachetul de măsuri aprobate de UE incluse principiile Basel lll. Astfel, băncile au obligația să aloce capitalul astfel încât să acopere riscul de credit.

„Riscul de ajustare a valorii creditului (CVA): Noul cadru abordează riscul CVA, rezultat din modificările calității creditului contrapărților. Băncile sunt obligate să includă riscul CVA în calculele de capital, asigurând o evaluare cuprinzătoare a instrumentelor derivate și a altor instrumente financiare”, se arată în pachetul de măsuri aprobat de oficialii europeni.

Împrumuturi bancare. Ce trebuie să știe cetățenii

După aprobarea noului regulament, instituțiile bancare trebuie să își întărească practicile privind gestionarea riscului. În noul pachet de măsuri, riscul operațional și cibernetic sunt aduse în prim plan. De asemenea, acesta încurajează înăsprirea controalelor interne și raportarea tuturor incidentelor care pot crește gradul de risc.

În plus, băncile vor avea obligația să facă analize în ceea ce privește riscul se piață pe mai multe paliere, inclusiv acțiuni, active sau mărfuri.