Rate mai mici pentru românii care au credite în lei. Ultimele calcule

Rate mai mici pentru românii care au credite în lei. Ultimele calcule Sursa foto: Arhiva EVZ

Scad ratele românilor care au credite în lei. La începutul lunii, Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor va înregistra o scădere. Asfel, IRCC-ul se va diminua pentru a doua oară în acest an și va ajunge la pragul de 5,8%. Odată cu această schimbare, dobânzile pentru împrumuturile în lei scad semnificativ, urmând ca românii să achite rate mai mici.

Rate mai mici pentru românii care au credite în lei

Scăderea indicelui de referință va însemna 0,16%, ducând la reducerea ratelor pentru cei care au credite în lei. În cazul unui credit în valoare de 250.000 lei pe o perioadă de 30 de ani, rata lunară va ajunge 2.077 lei, scăzând de la 2.084 lei, arată Antena 3.

În urmă cu doi ani, românii plăteau rata de 1.420 lei pentru același credit. Pe fondul creșterilor dobânzilor, ratele s-au majorat din 2022 și până în prezent.

Cont bancar, rate

Ne puteți urmări și pe Google News

Românii resimt creșterile dobânzilor

Ușoara scădere a IRCC este o veste bună pentru românii care au credite în lei, deja împovărați de creșterea dobânzilor. Ratele ar putea să scadă mai mult, în contextul în care Banca Națională a României (BNR) ar reduce politica monetară. Discuții legate de acest subiect ar urma să aibă loc în ședința din 5 iulie.

O decizie în acest sens nu a fost luată până în prezent din cauza inflației ridicate. Totuși, aceasta ar reprezenta un sprijin major pentru cei care au rate mari.

Peste jumătate de milion de cetățeni au credite în lei și depind de modificările IRCC. De altfel, țara noastră are cea mai mare inflație din UE. România este urmată de Belgia care are o inflație de 4,9%. De asemenea, Croația se poziționează pe locul trei, având o inflație de 4,3%.

Pentru a cincea lună, România ocupă locul fruntaș din topul european, cu o inflație de 5,8%. În urma scăderii IRCC, începând din această vară, românii vor plăti rate mai mici.