COVID: Masca sub care molima Comunismului se întoarce în istorie
- Adrian Pătrușcă
- 6 decembrie 2020, 11:18
Amiralul Vandier a făcut o vizită la Tokyo unde s-a întâlnit cu ministrul nipon al Apărării, Nobuo Kishi. Acesta i-a mărturisit oaspetelui francez că se teme de o agresiune chineză, în special în arhipelagul Senkaku, revendicat de ambele țări.
„Puțin câte puțin, echilibrele militare care prevalau de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial sunt pe cale să fie răsturnate”, a conchis amiralul în fața comisiilor de apărare ale parlamentului.
În ceea ce privește Australia, aceasta se află în mijlocul unui război deschis cu China. Din cauza faptului că s-a alăturat administrației Trump și a îndrăznit să ceară o anchetă privind originile pandemiei de COVID, acuzând China de neglijență și tăinuire, asupra Australiei s-au năpustit dintr-odată fulgerele și trăsnetele regimului comunist.
Profitând că este principalul partener comercial al Țării de la Antipozi, China a dezlănțuit jihadul economic. A instituit taxe și suprataxe asupra importurilor din Australia: de la vinuri și orz la carne de vită.
Australia este dependentă de exporturile către China, care reprezintă mai bine de o treime din total. Dacă relațiile comerciale dintre cele două ar înceta, Australia ar înregistra o prăbușire a PIB-ului între 6 și 14%.
În schimb, prin comparație, efectul asupra economiei chineze ar fi egal cu o ciupitură de țânțar: între 0,5% și 2,4%.
Japonia și Australia nu sunt niște neica-nimeni: ele reprezintă a treia și a paisprezecea putere economică ale lumii. Și niște popoare a căror mândrie națională a devenit proverbială.
Și totuși, au acceptat să se așeze la aceeași masă cu China, cu care se află în conflict, și să semneze un acord comercial mamut, ale cărui consecințe asupra lumii de mâine sunt greu de estimat deocamdată. Un acord comercial în care regimul de la Beijing va juca dublul rol de vioară întâi și de dirijor.
O treime din lume tocmai a intrat sub conducerea Chinei.
În aceste condiții, semnăturile Japoniei și Australiei par mai degrabă un gest de capitulare .
Explicația este simplă și poate fi formulată în două cuvinte: Donald Trump. Administrația Trump a fost principalul aliat al celor două al celor două puteri. Probabila înlocuire a lui Trump cu Biden, un adept al globalizării și un ins șantajabil de Beijing, în urma afacerilor dubioase făcute de el și fiul său cu regimul comunist, ar lăsa Japonia și Australia singure în fața taifunului chinezesc.
De ce, totuși, ar trebui să ne intereseze pe noi românii, aceste povești care se întâmplă la zeci de mii de kilometri de noi, sau tocmai pe Lună?