„COVID a dus la o psihoză delirantă: oamenii au devenit opaci la orice gândire rațională”

„COVID a dus la o psihoză delirantă: oamenii au devenit opaci la orice gândire rațională”

Autoritățile și presa au răspândit o cantitate atât de mare de dezinformare și de exagerare privind letalitatea coronavirusului încât americanii au ajuns să sufere de o „psihoză delirantă”, afirmă psihiatrul din Los Angeles, dr. Mark McDonald.

Modul în care decesele persoanelor afectate atât de coronavirus cât și de comorbidități ar trebui clasificate din punct de vedere statistic a făcut obiectul mai multor dezbateri dintre responsabili, statisticieni și decidenții din domeniul sănătății publice încă de la începutul maladiei.

Nu s-a murit mai mult

McDonald a evocat și o recentă conferință a unei economiste de la Universitatea Johns Hopkins, care, pe baza datelor CDC, a arătat că numărul total al deceselor din toate cauzele, în Statele Unite, pentru 2020, în raport cu cei opt ani precedenți, nu indică o creștere importantă, care să poată fi atribuită COVID.

„Toate acestea arată că nu există nici o dovadă că COVID-19 a provocat decese în plus. Numărul total de decese nu depășește numărul normal de decese”, a afirmat conferențiara Genevieve Briand, de la Johns Hopkins.

Ne puteți urmări și pe Google News

La scurt timp după ce publicația online a Universității a scris despre cercetarea efectuată de Briand, articolul a fost scos de pe site. Motivația editorilor pentru acest gest a fost că studiul „a fost folosit în sprijinul unor inexactități periculoase care minimalizează impactul pandemiei”.

Editorii adăugau că afirmația lui Briand, conform căreia cifrele nu arată nici o creștere a numărului de decese ce poate fi atribuită COVID-19 ar fi contrazis o afirmație a CDC despre 300.000 de astfel de decese.

Însă pagina CDC de „Data Tracker COVID”, citată de editorii de la Johns Hopkins, nu face o asemenea afirmație.

Răzgândirile de pomină

McDonald a declarat că el consideră oricum CDC „ca nemaifiind credibil, deoarece a emis atâtea dezmințiri ale propriilor măsuri și decizii”.

Psihiatrul din Los Angeles a citat în primul rând dezmințirile inițiale ale agenției privind eficiența măștilor în prevenirea răspândirii bolii, și revenirea ulterioară asupra acestei afirmații.

Răzgândiri asemănătoare a avut CDC și în legătură cu eficiența distanțării sociale sau dacă suprafețele trebuie curățate în mod repetat pentru a preveni răspândirea bolii.

McDonald a amintit că, într-un studiu recent, CDC arăta că „84% dintre persoanele pe care le-au studiat și care au contractat coronavirusul au declarat că au purtat mască «tot timpul sau în majoritatea timpului»”.